5 ljetnih pogrešaka koje bi trebali prestati raditi sa svojom vaginom

05/07/2016

Čak je 75 posto žena bar jednom doživjelo vaginalnu infekciju. Bilo da je riječ o vaginitisu, upali grlića maternica ili infekciji mokraćnog sustava – važno je brinuti o našim najintimnijim dijelovima, a Cosmo zna kako.

Obožavamo ljeto, ali ponekad se čini da, koliko god brinuli o svojim intimnim dijelovima, često nerijetko doživljavamo niz neugodnosti. Da, ljeto je stvoreno za izležavanje na plaži, jesmo li sigurni da znamo kako brinuti o našoj vagini za vrijeme vrućih dana?

Nudimo vam 5 razloga koji bi mogli biti uzrok vašim vaginalnim infekcijama ako ih imate, ali i preventivna mjera za one koje ih nemaju.


1. Nošenje preuske odjeće

Uska odjeća može izgledati prekrasno u svakom godišnjem dobu, pa tako i ljeti, ali iako obožavate svoje skinny traperice, tople ljetne dane iskoristite za nešto prozračniju odjeću. Uz to, liječnici preporučuju izbjegavanje dugotrajnog sjedenja. Naime, nedostatak cirkulacije zraka stvara savršeno područje za stvaranje vlage, a time i područja za stvaranje gljivica. Pa, sad znate što reći šefu kad vas pita zašto ne sjedite u uredu. Vi samo pazite na svoje zdravlje. ;)


2. Sapun za tuširanje

Ovo vjerojatno neće biti šokantna novost, ali vaša vagina čisti se sama! To znači da, osim što svoje intimno područje ne morate prati sapunom, to ne biste ni smjeli raditi budući da sapun može poremetiti prirodan pH, prouzrokovati neugodnu iritaciju, pa čak i ubiti dobre bakterije koje vašu vaginu štite od loših. Naravno, uvijek možete koristiti sapune za intimnu njegu koji će pružiti jednak osjećaj svježine bez štetnog utjecaja.


3. Nošenje uložaka

Vjerojatno ste bar jednom u životu odlučili nadjačati loš timin mjesečnice, staviti tampon i otići na plažu. Pa, vjerovali ili ne, liječnici za ljetno razdoblje preporučuju upravo tampone! Dok su ulošci bolje rješenje tijekom ostatka godine, oni su savršeni sakupljači vlage ljeti, što znači da plus bodove moramo dati tamponima koji će vašu vaginu održavati čistom i svježom. Naravno, pobrinite se da ih mijenjate dovoljno često.


4. Nošenje sintetičkih gaćica

Pamuk je kralj donjeg rublja i njega vjerno prate svi imalo upoznati s posljedicama nošenja sintetičkog donjeg rublja. Ono ograničava prodor zraka i stvara savršenu podlogu za stvaranje gljivica koje mogu prouzrokovati neugodne infekcije. Opremite li se pamučnim donjim rubljem, bit ćete sigurni kako će vaša koža ostati suha i hladna. Pa... onoliko hladna koliko može biti.


5. Odlazak na bazen nakon depilacije

Ne ohrabrujemo na kupanje u bazenima, a posebno onim neprovjerenima. Ipak, tek šačica sretnica živi na moru i uživa u tom prekrasnom luksuzu, što znači da ponekad i nemamo previše alternativa za osvježenje. Ipak, pobrinite se da depilaciju ne ostavljate za zadnji čas. Ona bi trebala biti obavljena najmanje 48 sati prije odlaska na kupanje kako se važa koža ne bi dodatno upalila zbog klora ili soli u vodi. Osim što grozno izgledaju, inficirane pore mogu biti poprilično neugodna stvar.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj