4 pozitivna učinka crnog vina na vaše zdravlje

15/02/2019

U slučaju da vam treba znanstveno dokazani izgovor za večeras

Možda već koristite vino kao dio vašeg "self-care" programa petkom, ali njegovi pozitivni učinci sežu puno dalje od opuštanja... Crno vino sadrži antioksidanse, posebno polifenole iz grožđa, koji smanjuju rizike od srčanih bolesti i uravnotežuju krvni tlak. Evo nekoliko zanimljivosti o prednostima ispijanja crnog vina, koje vjerojatno niste znali.

Može spriječiti karijes

Ljubičasta usta od vina vam se ne bi činila tako lošima kada biste znali da vino ubija bakterije koje uzrokuju karijes, zar ne?

Pomaže i s alergijama

Nedavno je objavljeno 80 nezavisnih studija koje sve idu u prilog tome da flavonoidi koji se nalaze u crnom vinu umanjuju simptome astme i alergija. Potrebno je još detaljnije istražiti te implikacije, ali zvuči obećavajuće.

Može odgoditi razvoj Alzheimera i Parkinsonove bolesti

U pomalo degutantnom istraživanju iz 2017. znanstvenici su metabolite ljudskog crijeva dobivene iz crnog vina (ili ono što vam bude u fekalijama nakon što popijete vino) dodali propadajućim neurološkim stanicama i dobili neočekivane rezultate - metaboliti su spriječili stanice da odumru!

Smanjuje rizik od depresije

Iako je teško opijanje često povezano s lošim mentalnim zdravljem, čaša vina dnevno (ili ispijanje vina u umjerenim količinama) može održati željenu razinu endorfina i spriječiti razvijanje depresije. To nas ne čudi previše.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj