4 načina na koje se možemo zaraziti spolnim bolestima bez seksa

19/03/2017

Neke svakodnevne navike mogle bi vas dovesti u susret s opakim virusima i bakterijama.

Ove svakodnevne stvari djeluju nam potpuno bezopasno, ali su zapravo izvor bakterija i glavni prenosioci raznih virusa pa bi trebalo voditi računa o tome kako ih koristimo i nikako ih dijeliti s okolinom.

Ovo su 4 glavna prenosioca virusa:


Balzami za usne

Balzami za usne, grožđane masti, ruževi, ali i cigarete nešto su što isključivo trebate koristiti samo vi i nikako ih posuđivati od drugih ili drugima.


Vlažni ručnici

Seksualno prenosive bolesti zapravo su bakterije i virusi i lako se množe na vlažnim predmetima, a ručnik je svakako jedan od njih. Baš poput balzama, uvijek se pobrinite da uz sebe imate svoj ručnik koji s nikim nećete dijeliti. Budete li koristili tuđe ručnike, postoji velika opasnost od zaraze trihomonijazom koja je sve samo ne ugodna vaginalna bolest.


Solarij

Osim što narušavaju zdravlje kože, ova mjesta idealno su tlo za spolno prenosive bolesti. Ako ste mislile da će UV zračenje u solariju uništiti sve bakterije, prevarile ste se. HPV virus će sasvim sigurno preživjeti, a prenosi se kontaktom kože na kožu ili preko zaraženog objekta. Donje rublje u solariju neće vas previše zaštititi jer virus humanog papiloma može živjeti i na prstima i drugim dijelovima tijela. Ako baš nikako ne možete bez solarija, birajte isključivo one salone koji su provjereni, čisti i vode računa o higijeni i mjerama opreza.


Žileti

Koliko god bile u frci s nedostatkom vlastitog, a pred nosom vam stoji žilet vaše sestre ili cimerice - ne posežite za njim! Tijekom brijanja, na koži se stvaraju sitna oštećenja i posjekotine koje predstavljaju otvorena vrata za viruse! Putem krvi koja se zadržala na površini žileta brijača koji ste upravo posudili od druge osobe lako možete u svoj krvotok prenijeti seksualno prenosivu bolest poput hepatitisa B.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj