30 dana do ovako bijelih zubi

14/01/2016

Stalno se priča o borama kao o najvećoj tužibabi koja odaje naše godine, no što kad bismo vam rekli da vas bjelji zubi mogu pomladiti nekoliko godina?

Kako osmijeh odaje naše godine

Jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca i nobelovac Gabriel Garcia Marquez jednom je izjavio: “Nikada se nemojte prestati smijati, čak i kad ste tužni, jer se netko može zaljubiti u vaš osmijeh.” A Charles Dickens je jednom rekao da su bore dokaz o dobro provedenom životu. I koliko god naše bore mogu biti šarmantne, zubi to ne mogu. Za neuredne zube nema opravdanja, ne bi ih pronašli ni talenti kao što su Dickens ili Marquez.

Zubi vremenom postaju žuti ili sivi, no lošem izgledu osmijeha pridonose i usne koje s vremenom postaju sve tanje, a oko njih se pojavljuju borice, za što ima puno razloga. Ali razloga za osmijeh i dalje ima. Naime, postoji puno rješenja, a najbolje od svega jest što su kućni pa ne morate ni ići kod zubara (iako biste sigurno trebali!). Donosimo vam najbolje savjete za ljepotu zubi + savjete dermatologa i vizažista koji znaju kako osmijehu dati dodatni sjaj. 

ČISTOĆA JE...

POLA ZDRAVLJA Svi znamo da pranje zubi i oralna higijena, kako kažu zubari, igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja zubi i usne šupljine. Dinka Diklić, dr. dent. medicine, objasnila je koje su to opasnosti kojima nas izlaže njihova neadekvatna njega.   

PLAK ili zubni kamenac počinju se nakupljati ubrzo nakon pranja zubi pa je redovito četkanje iznimno važno. Naslage se s vremenom pretvore u kamenac. 

Neugodan zadah Najbolji način tretiranja zadaha je redovita njega zubi, a to je pranje zubi dvaput dnevno i redovito korištenje zubnog konca koji pomaže ukloniti skrivene ostatke hrane i bakterije, glavne uzročnike zadaha. 

Upala desni Izravan uzrok upale desni su zubne naslage, zapravo nataložene bakterije. Ako se redovito ne uklanjaju četkanjem, mogu dovesti do upale desni. 

Bonton kod zubara

RECITE MU SVE
Nemojte umanjivati problem. Ako vas zub žulja, svrbi, boli, peče, škaklja ili jednostavno imate neugodan osjećaj, to je najvjerojatnije početak karijesa. 

NEMOJTE LAGATI
“Kad ste posljednji put bili kod zubara?” To je primjer pitanja na koje morate odgovoriti iskreno, pa makar odgovor glasio deset godina. 

PONESITE ČETKICU
Svaki zubar u ordinaciji ima pastu za zube, ali četkicu sigurno ne. Prije nego što sjednete u stolicu nabrzinu operite zube.

NE BOJTE SE
Ako se bojite zubara, pregrizite strah i jednostavno odite. Rutinski pregled svakih šest mjeseci je obavezan. Nema izgovora!

Svaki dan

ČETKANJE “Klasičnom četkicom ponekad je jako teško ukloniti zubne naslage. Istraživanje je pokazalo da se klasičnom četkicom može napraviti do 600 pokreta, a pranje zubi često ne traje preporučene dvije minute”, kaže Renata Bračun, dr. dent. medicine. Zbog toga su sve popularnije električne četkice koje mogu napraviti 1000 pokreta i namještene su na dvije minute.  

ODABERITE PRAVU PASTU “Upotreba odgovarajuće zubne paste i pravilna tehnika čišćenja zubi igraju veliku ulogu u sprečavanju starenja zubi i desni”, tvrdi Hrvoje Pezo, specijalist stomatološke protetike.

ISPIRITE USTA Pravilnim pranjem zubi i čišćenjem koncem uspješno čistimo samo 25 posto zubnih površina, upozoravaju stomatolozi. Za potpunu oralnu higijenu potrebno
je koristiti i dobru tekućinu za ispiranje usta. 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj