Zaštitite sve dijelove svog tijela!

11/04/2012

Čak i ako nećete ići na plažu ili ljenčariti na suncu, nego samo želite prošetati parkom, budite oprezni – nemojte zaboraviti nanijeti zaštitnu kremu za sunčanje na sve dijelove tijela, pa i na one najsitnije

pjesak

Znanstvenici su otkrili da je danas kod žena učestaliji rak kože na prsnom košu nego kod nekoliko prijašnjih generacija. Pretpostavljaju da je razlog tome – moda! Naime, minijaturni grudnjaci i duboki dekoltei izlažu to delikatno područje suncu pa ni slučajno nemojte zaboraviti nanijeti sloj zaštitne kreme za sunčanje (pa za dva sata opet, pa opet…) na to vrlo osjetljivo mjesto.

Ako imate osjetljivu kožu, morate paziti koju ćete kremu za sunčanje koristiti – jer nisu sve iste. Naime, neke kreme za sunčanje su masne, a neke poput gela. Dakle, odlučite koja odgovara vašem tipu kože na licu. Primjerice, ako vam je koža masna, koristite kremu koja nema ulja, odnosno na bazi vode. S druge strane, ako imate suhu kožu, potrebna vam je krema s ovlaživačem koja nije na bazi alkohola.

Budite osobito oprezni kad ste u blizini vode, na pijesku ili pločniku

Ok, znamo da ste se adekvatno zaštitili od štetnih utjecaja sunčevih zraka koje vas nemilice bombardiraju. Međutim, ultraljubičaste zrake mogu napasti odozdo, odnosno odbiti se od tla. Najjači "odbijači" su pijesak, voda, čak i običan pločnik. Dakle, kad ste na plaži, brodu ili bezbrižno šećete ulicom, nanesite dodatni sloj zaštitne kreme za sunčanje – osobito na područja koja mogu izgorjeti odozdo, poput brade ili nosa. Ili, ako je to ikako moguće, potražite sjenu.

Mjesta na koja obično zaboravimo nanijeti zaštitnu kremu

Naravno da ste zaštitnom kremom namazali veće dijelove tijela – poput nogu, ruku i lica. No, nemojte zaboraviti ni na one manje.
Riječ je o području oko očiju (i trepavicama!), vrhovima ušiju, između nožnih prstiju (naravno, i između prstiju na rukama) te na svim ostalim mjestima za koja smatramo da nisu toliko izložena suncu. Naime, postoji vjerojatnost da se upravo ondje razvije rak kože – osobito zbog činjenice što ih žene najčešće zaborave namazati zaštitnom kremom za sunce!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj