Zaštitite se od sunca – hranom!

12/04/2012

Vjerojatno ste znali da ste ono što jedete, no sigurno niste znali da vas pijuckanje crnog vina na plaži i mazanje crnom kavom može zaštititi od raznih loših utjecaja sunca

piće

Savjet koji zvuči tako seksi

Ako biste partneru rekli da vaše golo tijelo natrlja hranom, to bi zvučalo jako seksi. Možda sad mislite da smo pogriješili te da bi ovaj članak trebao biti u rubrici o seksu, ali znanstvenici tvrde drugačije…

Stručnjaci savjetuju da vam dragi natrlja leđa nečim jestivim, osobito crnom kavom. Zašto? To bi moglo zaštititi kožu od štetnih sunčevih zraka.
Znanstvenici vjeruju da kava štiti od nekih tipova raka kože na molekularnoj razini – ako se nanese direktno na kožu. Čini se da kofein može spriječiti ulazak proteinskog enzima ATR u kožu. No, nemojte zamijeniti zaštitnu kremu za sunčanje crnom kavom. Znanstvenici su zasad eksperimentirali na miševima pa još ne mogu reći djeluje li “espresso zaštita” i na ljude. Iako su stručnjaci optimistični, sumnjamo da će kava u skorije vrijeme zamijeniti zaštitnu kremu za sunčanje.

Hrana za ljepšu i zdraviju kožu

Možda ćete sljedeći put na plaži, umjesto hamburgera ili pizze i piva, radije pojesti ribu i popiti čašu crnog vina

Nova istraživanja pokazuju da hrana i piće mediteranske kuhinje (za razliku od ćevapa ili pljeskavice s roštilja) mogu smanjiti vjerojatnost nastanka raka kože.
Znanstvenici sa Sveučilišta Tel Aviv vjeruju da hrana i piće bogati omega-3 masnim kiselinama (poput skuše, lososa, tune, maslinova ulja i orašastih plodova) i antioksidansima (koje u većim količinama sadrže crno vino, ali i borovnice, artičoke i jagode) ublažavaju štetu nastalu na koži djelovanjem sunca, a koja uzrokuje nastanak raka kože.
Doduše, znanstvenici su primijetili da je zaštitno djelovanje hrane i pića jedino učinkovito u kombinaciji sa zaštitnom kremom za sunčanje i šeširom.
Iako ta teorija nije sto posto potvrđena, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama svakako je zdrava za organizam, osobito ako želite smršaviti. A ako nas usto štiti od bora i raka kože – još bolje!

Hrana za lijep ten

Može li konzumacija voća i povrća dati koži zlatni sjaj? Stručnjaci tvrde da može!

Konzumirate li pet obroka voća ili povrća dnevno, vaša će koža za mjesec dana imati sjaj, i to zahvaljujući nutrijentu karotenoidu, tvrde stručnjaci.
Dobro, sumnjamo da će breskve, mrkva, zelena salata ili marelice koži dati brončani sjaj kao što to može nanošenje spreja za tamnjenje nakon jednog dana, ali definitivno je bolja alternativa od prženja na suncu ili, još gore, u solariju.
Zanimljivo je da su ispitanici koji su promatrali fotografije žena sa sjajnom kožom od konzumacije voća i povrća te žene koje su potamnile sunčajući se više preferirali one prve. Još jedan razlog da se prestanete bezrazložno satima pržiti na suncu ili u solariju.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj