Što kad izgorite?

23/04/2012

Niste poslušali naše savjete i izgorjeli ste na suncu? Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ublažite opekline i spriječite perutanje kože nakon što opekline prođu

sunce

Aspirin ili ibuprofen
Ovi lijekovi smiruju upalu, ublažavaju iritaciju i crvenilo kože. Tablete bi se trebale uzeti u roku od 24 sata od dobivanja opeklina.

Hidratacija
Hidratantni losion pomiješajte s antipiretik aditivom poput aloe vere ili soje. Ta će kombinacija ublažiti suhoću kože. Opekline će se postupno umiriti, a ako ih dovoljno i redovito ne vlažite, doći će do perutanja kože.

Krema za sunčanje
Kremom za sunčanje spriječit ćete daljnje dobivanje opeklina, a ujedno će se koža navlažiti (i nemojte više zaboraviti nanijeti kremu PRIJE izlaganja suncu).

Otklanjanje mrtvih stanica kože
Kad opekline nestanu, otklonite mrtve stanice kože. U tome će vam pomoći alfa hidroksilna kiselina. Tretirajte kožu dvaput tjedno mjesec dana (ili po preporuci liječnika ili ljekarnika). To će stimulirati nastanak novih zdravih stanica i ukloniti mrtve.

Krema s retinolom
Sunce uništava kolagen koji čini kožu elastičnom. Retinol (derivat vitamina A) potiče nastanak kolagena. Nakon što su opekline zaliječene, nanošenje kreme s retinolom trebalo bi obnoviti kolagen. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj