'SPF konturiranje' novi je opasni trend koji dokazuje da je ljudska dosada đavolje igralište

12/05/2021

Dobar pokušaj, ali mi ćemo ipak nastaviti štititi cijelu kožu.

I kada se čini da smo izmislili sve, rodi se novi bizaran trend i to u savršeno vrijeme za prvo ljetno sunčanje. Nažalost, ovaj definitivno ne ohrabrujemo, a zabrinuo je i niz liječnika i to iz očitih razloga.

Naime, TikTokerica @stopiteli objavila je video koji je već lajkan oko 2 milijuna puta i vjerojatno razbjesnio jednak broj stručnjaka budući da je sve samo ne siguran za naše zdravlje.

Naime, djevojka u videu objašnjava kako namjerno nanosi kremu za sunčanje samo na pojedina mjesta na njezinom licu kako bi ostatak pustila da potamni (ili izgori??): Rezultat? Prirodne konture na koži koja će uvijek izgledati tip-top pa čak i bez make upa.

@stopiteli

I am convinced this works! #tutorial #contour #summer #lifehack #hack #beautyhack #snatched #tiktokwellness #hiddentalent

♬ original sound - Eli Withrow

Priznat ćemo joj kako ovo u teoriji doista zvuči odlično, ali kao ogromni zagovarači kvalitetne zaštite i konstantnog korištenja SPF-a na cijelom licu i ostatku tijela, bitno je naglasiti kako je riječ o svjesnom ugrožavanju zdravlja naše kože.

“Iako ova tehnika može dovesti do privremenih tamnijih linija na pojedinim mjestima stvarajući željeni efekt, te će vam linije naposljetku ostaviti trajnu štetu na koži - onu koju je puno teže izbrisati u starijoj dobi”, objasnila je dr. Simran Deo.

Agresivne UVA, UVB i UVR zrake dovest će do ranih znakova starenja kože, a one uključuju bore, hiperpigmentaciju te trajno oštećenje stanica kože, dodatno ih izlažući sve prisutnijem riziku od raka kože.

@teachermclane

Just put the sunscreen on all over! #sunscreen #fyp #tiktokmademedoit #sunscreenchallenge #sunscreenqueen

♬ original sound - Christa Clair McLane

Video je do sada podijelilo više od 40 tisuća ljudi što je iznimno zabrinjavajuće budući da je i više nego očito kako se radi o jednom od opasnijih ljetnih trendova. Ako je pitati nas, teške konture ionako su out, a zdrava koža nikada neće prestati biti in.Photo credit: TikTok

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj