Je li sunčanje doista toliko štetno?

21/07/2014

Cijeli ste se namazali, izbjegavali najjače sunce i nosili šešir veličine hulahupa no svejedno ste preplanuli...

Sjećam se da je naša generacija, dok smo bili djeca, cijele dane provodila na plaži. Sunčali smo se, uživali, gradili kule u pijesku, igrali odbojku, ronili... I mislili smo kako u tome nema ništa loše. No iz današnje perspektive shvaćamo da smo se doslovno pržili.

Znatno su nas osvijestili dermatolozi koji se neumorno trude usaditi nam u svijest činjenicu da je svaka promjena boje kože, bila ona crvenjenje ili brončano tamnjenje, zapravo pokazatelj oštećenja kože. Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom svakako će pomoći i umanjiti razinu oštećenja, no dođe li do promjene boje, to i dalje znači da nam je koža ipak oštećena.

UV zračenje uzrokuje DNA mutacije koje mogu doprinijeti razvoju 3 tipa raka kože, uključujući i onaj najfatalniji koji se sve češće pojavljuje među iznimno mladom generacijom dvedesetineštogodišnjaka - melanom. Kao preventivnu mjeru dermatolozi preporučuju upotrebu krema sa zaštitnim faktorom gotovo svakog dana, budući da se UV zračenje može prošuljati i kroz oblake i prozore te tako štetno djelovati i kada je oblačno, i kada ste u kući.

No baš kao što znamo koliko je UV zračenje štetno, znamo i da nam je izlaganje suncu način akumuliranja vitamina D koji nam je prijeko potreban za normalno funkcioniranje organizma. Kako bismo zadovoljili potrebu za apsorpcijom vitamina D, liječnici preporučuju izlaganje suncu 15 do 30 minuta svakog dana, ali u vrijeme kada sunce nije prejako (do 10 sati ujutro i nakon 17 sati popodne) te uz obavezno nanošenje zaštite na najugroženije dijelove tijela - lice, vrat, uši i prsa. A izlaganjem suncu samo nogu i ruku, upit ćete dovoljne količine vitamina D.

Budite pametni prilikom izlaganja suncu:

1. Uvijek kada se izlažete suncu, nosite zaštitni faktor, a posebice između 10 i 17 sati, te zaštitu nanesite pola sata prije izlaganja suncu.

2. Ukoliko ste na suncu cijeli dan, svaka dva sata ponovno nanesite sredstvo sa zaštitnim faktorom. Sredstvo ponovno nanesite i nakon plivanja ili intenzivnog znojenja.

3. Ukoliko ste izgorili kao dijete, posebnu pažnju zaštiti posvetite u budućnosti jer imate dva puta veće šanse za razvoj melanoma.

4. Prirodno crvenokose osobe, osobe plave kose i svjetlih očiju podložnije su razvoju melanoma i trebale bi posebno obratiti pažnju prilikom izlaganja suncu.

5. Veće količine sredstva sa zaštitnim faktorom nanesite na dijelove tijela na kojima imate pjegice i madeže.

6. Redovito pregledavajte madeže i kožu i pratite sve potencijalne promjene na koži. Svaki put kada uočite sumnjivu promjenu, obratite se liječniku!
Photo credit: Profimedia

Mia Borčić

Novo

Komentiraj