Brz recept za sigurno sunčanje

05/04/2012

Dakle, kako uživati u svim blagodatima sunca, a pritom se ne pržiti?
Ako obožavate sunce i znate opasnosti, započnite postupnu prilagodbu vremenu sunčanja

Sunce3

“Umjesto od 10 do 14 sati, na sunce idite prije 10 ili tek nakon 14 sati”, predlaže dr. Ellen Marmur. “Bit će vruće, ali sunce više neće biti u naponu snage.” Druženje na pijesku ili u parku s društvom pomaknite u sjenu drveta ili pod suncobran. “Malo ćete izlaziti na sunce, a malo se skrivati u sjeni pa će vas sunce ipak uhvatiti i neće izostati učinak zadovoljstva, ali neće biti ni oštećenja kože”, kaže dermatologinja Lydia Parker iz Clevelanda.

Ako vam treba jači doživljaj, lezite nekoliko minuta potpuno izloženi suncu, a potom se bavite nekom aktivnošću u sjeni, primjerice jogom ili badmintonom u hladu. “Vaše srce će pumpati endorfin isto kao što bi to radilo i pod izravnim sunčevim zrakama”, objašnjava dr. Marmur. 
A ako se pokušavate odviknuti od posjeta solariju, ali vam nedostaje osjećaj vrućine koji on pruža, učlanite se u teretanu koja ima saunu ili vruće kupelji, učinak je isti, a ne šteti koži. I na kraju, ali ne i nevažno, uvijek koristite zaštitni faktor, minimalno onaj od 15 SPF ili viši. Mažite se, špricajte – svejedno. Tako ćete zaštititi kožu, ali ipak uživati u suncu.

 

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj