Četiri razloga zbog kojih smo nepromišljeni

05/04/2012

Obratili smo se dermatolozima koji su nam pomogli objasniti u čemu je draž nekontroliranog sunčanja. Uspjeli smo izdvojiti četiri glavna razloga koji žene navode na sunčanje... i savjete kako zadovoljiti tu potrebu, a ne počiniti štetu

Sunce2

 

 

1. Programirani smo da ludo volimo sunce

 

Nakon vremena provedenog na suncu i toplini osjećate se bolje – energija poraste, a sitne nepravilnosti koje ste uočili na koži jednostavno nestanu. To se događa zato što je upijanje određene doze UV zraka poput uzimanja lijekova.

 

“Zahvaljujući vitaminu D koji organizam proizvodi pod utjecajem UV zraka, vaš imunitet može biti osnažen”, objašnjava dermatologinja Ellen Marmur iz medicinskog centra Mount Sinai i suautorica knjige “Simple Skin Beauty”.

 

“Sunce je turbopunjač vašeg obrambenog sustava pa ako, primjerice, imate problema s aknama, on u pore ubacuje antibakterijsku zaštitu, pojačava cirkulaciju, a to pomaže i kod drugih tegoba poput ekcema ili psorijaze.” Takvi podizači energije nisu samo fizički. Sunčane zrake mogu vas izvući iz depresije i stvaraju osjećaj zadovoljstva kakvim su obožavatelji sunca i solarija ispunjeni. “Koža apsorbira UV zrake i tako potiče vaš sustav na kemijski proces koji stvara endorfin, enzim sreće, koji vas može držati satima”, objašnjava Steven Feldman, profesor dermatologije na medicinskom fakultetu Wake Forest.

To je, vjerojatno, i najveći razlog zašto žene obožavaju sunčanje. Blokirajte zrake i vjerojatno nećete osjetiti takvo zadovoljstvo.Osjećaj da ste dobro poigrava se s vama i zavarava vašu percepciju. “Kad se osjećate opušteno i zadovoljno, mislite da izgledate bolje”, kaže dr. Marmur.

“Zahvaljujete osunčanom tenu na svom vrućem izgledu i to vas tjera da se još više izlažete suncu ili solariju kako bi učinak potrajao što dulje.” No, ne koristite zaštitu jer bi zaštitni faktori blokirali UV zrake, kao i njihove korisne učinke. Pazite, svaka promjena pigmentacije vezana uz izlaganje suncu predstavlja neki oblik štete.

 

2. Na UV zrake se stvarno možemo navući

 

Tenoreksija je nova ovisnost zapadnog svijeta – ovisnost o tamnom tenu. Razbacujemo se raznim pogrdnim izrazima kad ciljamo na one koji prakticiraju neprestano pregoren ten. Nedavne su studije potvrdile da 10 posto onih koji se sunčaju na otvorenome (i 25 posto onih iz umjetnih “pećnica”) zbog endorfina koji nastaje sunčanjem – osjećaja koji obožavaju – mogu postati ovisni.

Taj psihički osjećaj je toliko jak da se oni stvarno ponašaju ovisnički. Istraživanje dr. Feldmana je pokazalo da ovisnik o sunčanju, ako ga se drži podalje od sunca ili solarija, pokazuje simptome slične onima kao i ovisnici o drogama: nervozu, anksioznost i slično. Taj im fenomen može biti isprika da se izlože suncu. “Ovisnici o sunčanju mogu znati sve o štetnosti izlaganju UV zrakama, ali se svejedno ne mogu prestati sunčati”, objašnjava dr. Feldman.

 

3. Sunčane plaže vraćaju nas u sretne dane

 

Sjetite se nekih najboljih trenutaka s frendicama, ekipom iz mladosti, obitelji ili dečkom. Vrlo često su se odigrali pod prekrasnim plavim nebom na odmoru uz more ili jezero kada ste svi bili veseli i opušteni. Kad to uzmemo u obzir, nije čudno što sunčanje poistovjećujemo sa srećom.

A i znanost to podupire. Studija provedena na fakultetu Johns Hopkins pokazuje da su sjećanja povezana s pojedinim elementima iz okoline. Drugim riječima, ako ste iz godine u godinu svako ljeto provodili na nekom prekrasnom mjestu super se zabavljajući, normalno je da kad poželite dobru zabavu krenete istim putem. “To je razlog zašto ljudi toliko vole neka stereotipna mjesta”, kaže dr. Marmur. Sunčanje – i pod suncem i u solariju – pomaže da se održe ta sjećanja. 

Švedsko istraživanje iz 2004. pokazalo je da žene pozitivan osjećaj povezuju uz brončani ten jer ih podsjeća na odmor. “Podcjenjujemo povezanost ljudskih bića i sunca”, kaže Albert M. Lefkovits, profesor dermatologije s medicinskog fakulteta Mount Sinai. Osunčani ten povezujemo s mnogim stvarima koje nam pružaju zadovoljstvo – odmor od posla, fakulteta, druženje s prijateljima i prva ljubavna iskustva.

 

4. Volimo si udovoljavati

 

U našoj kulturi aktivnosti na suncu, primjerice spa tretman uz bazen ili pijuckanje piña colade u jacuzziju, simboliziraju opuštanje. Čak i sama ideja ležanja u solariju povezana je s mišljenjem da je to luksuz namijenjen onima s mnogo slobodnog vremena i novca. Kad uhvatite malo vremena za sebe i želite se odmoriti od užurbanog života, često poželite leći u solarij ili na sunce i “otputovati”. “Smiješno je što je nekad osunčan ten zapravo bio pokazatelj seljačkog načina života na poljima i otvorenome, nikako ne luksuza”, objašnjava Joel Hillhouse, profesor na fakultetu East Tennessee.

Tek od 1940. godine, kad se sunčanje prebacilo u solarije, počinje groznica osunčanih tenova koje su bogati prihvatili i prezentirali kao znak da imaju vremena koje provode na plažama ili svojim jahtama. “Otada osunčani ten povezujemo s činjenicom da se osjećamo i izgledamo dobro”, kaže Hillhouse.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj