Znate li koja je skupina vježbi najučinkovitija?

31/01/2018

Jedna se aktivnost značajno razlikuje od svih ostalih...

Želite li skinuti suvišne kilograme ili pak samo učvrstiti tijelo, sigurni smo da ste razapeti između desetaka i stotina različitih vježbi, programa, teretana... Ipak, jedna se aktivnost značajno razlikuje od svih ostalih - plivanje!

Riječ je o savršenoj tjelesnoj aktivnosti koja blagonaklono djeluje na vaše zglobove, jamči izvrsne psihofizičke rezultate i ojačava imunitet tijela. Plivanje je zabavno, a zahvaljujući natkrivenim bazenima diljem zemlje i dostupno tijekom cijele godine.

Razmišljate li o gubitku kilograma, valja znati da jedan sat u vodi sagorijeva od čak 400 do 750 kalorija. Bolje rezultate postići ćete ako plivate prsno i stilom leptir, no na raspolaganju vam je slobodni stil, kao i leđno plivanje koje učinkovito smanjuje celulit na kritičnim mjestima.

Plivanje je i izvrsna kardiovaskularna vježba, koja ojačava srčani mišić, stabilizira krvni tlak, produbljuje disanje i povećava kapacitet pluća. Uz to, opušta živčani sustav i poboljšava koordinaciju tijela.

Učinci plivanja vrlo su slični trčanju i vožnji biciklom, no zbog karakterističnog otpora tijela u vodi, rizika od eventualnih ozljeda gotovo i da nema. U top formu dovest će vas i druge sportsko-rekreativne aktivnosti u vodi, poput trčanja po dnu bazena s utezima ili aqua aerobik.

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj