Vodi li vježbanje doista do prekrasne kože?

26/11/2014

Čini se kako ovo pravilo ipak ne vrijedi za sve...

Jednostavna je računica više manje svima jasna: tjelovježba potiče cirkulaciju, a što nam je cirkulacija bolja, to nam je koža rumenija, životnija i ljepšeg tonusa. No koliko je vježbanje doista zaslužno za prekrasnu kožu?

Tjelovježba je uvijek nedvojbeno korisna za opće stanje i zdravlje organizma, no ne postoji dovoljno studija koje bi ukazale na to kako vježbanje direktno pomaže izgledu i stanju kože. Neke se kožne bolesti poput rozacee pogoršavaju upravo tijekom i nakon vježbanja, a ne valja zaboraviti i to kako se malo tko sjeti prilikom vježbanja na otvorenom nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom pa u želji da napravi nešto korisno za svoje zdravlje zapravo pogoršava stanje kože.

Iako su određene studije pokazale kako tjelovježba usporava starenje kože, još uvijek nemamo dovoljno rezultata i studija na temelju kojih bismo mogli tvrditi kako je to apsolutna istina. Činejnica je da tjelovježba oslobađa od stresa, a ljudi uglavnom imaju ljepši ten u onim trenucima u kojima nisu izloženi stresu. Ovo posljednje posebno se odnosi na ljude koji boluju od akni, ekcema i psorijaze.

Štogod bila istina, najbitnije je da vodite računa o tome da kožu štitite na pravi način, nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom kad god vježbate na otvorenom te obaveznim temeljitim čišćenjem lica nakon vježbanja.Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj