Dragan Šurlan – vaš osobni Cosmo fitness trener

01/04/2014

Želite li da vas tijelo vozi kroz život kao peglica ili kao Porsche? Želite li mučno mršavljenje ili cjelovit program koji uljepšava život i donosi vitkost, energiju i samopouzdanje? Fitness Bootcamp koji vodi Dragan Šurlan, psiholog i trener, jedinstven je, zabavan i izrazito učinkovit. A odsad ga možete prakticirati i putem Cosmo weba

Prije nego što vas počnemo nagovarati na vježbanje i tvrditi da je to super, priznat ćemo skrušeno da i mi najviše volimo vježbati tako da ubacimo u DVD player program vježbi Tracy Anderson, Renate Sopek ili Claudije Schiffer, a onda nam vrijeme prođe gledajući koje su cure složile super kombinaciju, kako su do vraga tako super našminkane dok se znoje te zamišljamo kako ćemo od pukog gledanja i mi jednog dana imati tako super tijelo, samo ako ga dovoljno jako poželimo. No s Draganom se takav scenarij neće dogoditi.

Gosp. Šurlana smo prvi put vidjele na velikim jumbo plakatima kada je onako istetoviran i zgodan radio sklekove na lubenicama i pozivao na zdravu prehranu. A onda smo doznale da Dragan nije samo super mašina, nego je i veliki senzibilac i kreativac. Naime, u Americi je završio psihologiju, a osim toga, sjajno repa i ima veliko srce jer je angažiran i oko zaštite životinja.

Što reći nego da smo se odmah zaljubile i odlučile tom čovjeku povjeriti brigu za naše savršeno tijelo. Od danas svaki tjedan pratite Draganove savjete o vježbanju, prehrani, motivaciji, dijetama, a ako imate bilo kakvih pitanja u vezi svog budućeg tako božanstveno skladnog tijela, slobodno mu se javite na www.zagrebbootcamp.com.

Više o Draganu Šurlanu i Fitness Bootcampu možete doznati ovdje, no za početak dopustite da vas upoznamo.

Dragane, odmah za početak predstavi nam Fitness Bootcamp. Naime, negdje smo pročitale da tu neće biti dosadnih vježbi i rigoroznih dijeta, je li to istina ili nas samo zamajavaš? 

Dobro ste čule - nema dosade, gladovanja, ni tableta za mršavljenje. To stvara grozan osjećaj u tijelu, a ja želim da se osjećate super. Fitness Bootcamp je program u kojem se vježba pametno, jede fino i balansirano, a uz to se i uspostavlja puno kvalitetniji odnos s tijelom. Ako ćete pratiti moje upute, mršavljenje i učvršćivanje tijela na pravim mjestima je neizbježno. Vodit ću vas uz pomoć videosnimki, fotki vježbi i savjeta za prehranu. Trebat će vam samo dobra motivacija, a i tu ću vas povremeno iznenaditi nekim sitnim psihološkim trikovima.

Mogu li se treninzi izvoditi i kod kuće uz laptop?

Ne koristimo rekvizite za vježbanje, tako da možete vježbati bilo gdje, bilo kada - kod kuće, u prirodi, u fitness centru ili na plaži.

Možeš li nam otkriti kada si ti otkrio ljubav prema tijelu? Jesi li od malena bio jak u sportovima?

Kao dijete sam isprobavao razne sportove, ali nisam se zakačio ni za jedan. Usmjerio sam se na vježbanje nakon faksa, gdje sam se od studentske prehrane udebljao desetak kila. Budući da sam živio u Kaliforniji gdje je kult tijela neizbježan dio života, uskočio sam, uz rad u struci, u fitness svijet. Nakon edukacije i četiri godine iskustva rada u vodećem američkom fitness centru 24 Hour Fitness, počeo sam raditi samostalno i to na plaži i u prirodi. Vlastito iskustvo zdravog mršavljenja i jačanja tijela mi je u cijeloj toj priči iznimno pomoglo.

U to vrijeme se u Americi počeo buditi Bootcamp - novi stil vježbanja po uzoru na obuku koju prolaze marinci, ali, naravno, u puno blažem obliku. Bilo je super biti dio te revolucije u fitnessu, gdje se koncipiraju treninzi koji pružaju više od pumpanja mišića i sagorijevanja masnoće, treninzi koji grade izrazito funkcionalno tijelo plus zdravlje, naravno.

Kada sam 2008. godine došao u Hrvatsku, odlučio sam Fitness Bootcamp proširiti i ovdje, a samim time sam pokrenuo još jedan novi trend - vježbanje u prirodi. A upravo pokrećem i novi program za intenzivno sagorijevanje masnoće „SMRŠAVI“ - koji počinje u travnju.

I kako su u priču upale psihologija i glazba?

Što se psihologije tiče, nakon faksa sam sedam godina radio u takozvanim Group homes - domovima za napuštenu i zlostavljanu djecu. Kako sam imao odriješene ruke za razne kreativne projekte, osmislio sam program glazbene terapije. Djeci sam pomagao da svoje teške priče pretoče u hip-hop pjesme koje smo zatim predstavljali drugoj djeci na CD-ima i koncertima u domovima. Klincima je to stvarno puno značilo, a i ja sam zajedno s njima uživao u tom procesu. Kao veliki ljubitelj životinja, otkad sam došao u Hrvatsku, nastavio sam s repanjem, ali ovaj put u ime prava životinja.

Preporuči nam neku dobru glazbu za vježbanje?

Za vježbanje: Eminem “Till I Collapse”, “Lose Yourself”, “I’m Not Afraid”, Pharrell Williams “Happy”, The Black Eyed Peas “I Gotta Feeling”, David Guetta “How Soon is Now” i “Gettin' Over You”. A za dobar osjećaj nakon treninga preporučujem: Alicia Keys “Empire State of Mind (Solo)” i Earth, Wind & Fire “Celebrate”.

Što jedeš da tako super izgledaš?

Ne mogu vam odmah otkriti sve svoje tajne ;) Jedem četiri balansirana obroka dnevno i obožavam tofu, quinou, povrće i voće. Ne brinite se, uskoro ću i s vama podijeliti neke super ukusne recepte!

I za kraj, možeš li nam objasniti kako vježbanje utječe na super raspoloženje i samopouzdanje?

Vježbanje umanjuje razinu stresnih hormona adrenalina i kortizola, a potiče proizvodnju endorfina i dopamina, tzv. hormona sreće. Kada vježbamo i posvećujemo se svom tijelu, jačamo samopouzdanje i mijenjamo način na koji doživljavamo svoje tijelo (body image), što znatno uljepšava život. Uz to što je super lijek za stres, vježbanje je i najbolji antidepresiv. Dakle, idemo vježbati!

Foto: Nenad Petrović

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj