6 motivacijskih koraka za uspješno treniranje

04/01/2018

Najvažnije je početi!

Svi znamo da je fizička aktivnost dobra kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje. Međutim, veoma je teško natjerati se na početak vježbanja. Kako biste postigle najbolje rezultate, stručnjaci preporučuju minimalno tri sata cardio treninga tjedno i barem dva puta tjedno vježbe snage.

Sljedeći motivacijski koraci pomoći će vam u početku vježbanja:

1. Napravite plan

Za početak, raspitajte se koja je vrsta fizičke aktivnosti najbolja za vas i vaš način života. Saznajte gdje se nalazi najbliži fitness centar i koji su termini treninga pa prema tome napravite raspored koji će se uklopiti s vašim svakodnevnim obvezama.

2. Odredite cilj

Prije nego što se počnete preznojavati, jasno definirajte što želite postići vježbanjem. Potrudite se da to budu realni ciljevi kako se ne biste razočarale i odustale prije vremena. Također, budite svjesne da je za sve potrebno vremena i da vam se trbuh ili noge neće zategnuti preko noći i bez truda.

3. Vježbajte u paru

Istraživanja su pokazala da su žene koje su vježbale s prijateljicama izgubile više kilograma nego one koje su to radile same. Jedna na drugu možete pozitivno utjecati i motivirati se kada se jednoj ne ide na trening.

4. Zabavite se

Ako su vam dosadili jednolični treninzi i nemate više volje ići u isti fitness centar, možete jedan trening tjedno zamijeniti nekom zanimljivom fizičkom aktivnošću i dobro se zabaviti.

Igrajte se. Probajte neki zanimljivi sport koji do sada niste imali priliku probati. Ako ste ljubiteljice grupnih sportova, iskušajte se u košarci ili odbojci. Ako ste individualke, tenis je kao stvoren za vas.

U prirodi. Iskoristite lijepo vrijeme za vožnju biciklom. Ovo je veoma zdrava aktivnost kako za vaše tijelo, tako i za duh. Vrijeme provedeno na svježem zraku popravit će vam raspoloženje, a potrošit ćete više kalorija nego ako vozite sobni bicikl.

Pojačajte glazbu. Napravite play listu pjesama brzog ritma koja će vas inspirirati za vježbanje. Trčanje uz tonove omiljenih pjesama podići će vam razinu energije i pomoći će vam da zaboravite na umor.

Šarena oprema. Prije nego što počnete vježbati, obavezno nabavite odgovarajuće tenisice i opremu. Kako biste se lakše motivirale, odaberite opremu jarkih boja i zanimljivih uzoraka i printova.

5. Nagradite se

Jedan od najboljih načina da se motivirate je taj da se nagradite. To može biti nešto sitno - možete otići u knjižaru, kino i slično ili si možete uplatiti masažu u spa centru, ali sve to poslije treninga.

6. Multitasking

Ako imate previše posla kojeg trebate napraviti ili gomilu izvještaja za pročitati, nemojte da vas to spriječi da trenirate. Budite praktične - ponesite papire u teretanu i dok vozite bicikl, završavajte posao.

Foto: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj