Je li ženska ejakulacija samo fensi naziv za urin?

14/07/2021

Pitam za frendicu...

Sjedite na kavi s frendicom (onom koja redovito dijeli previše detalja o svom seksualnom životu i obožavate je zbog toga) kad ona odjednom spomene posljednji seks s frajerom s kojim je imala toliko orgazama da je u tri ujutro morala mijenjati plahte koje su bile potpuno mokre. “Misliš, upiškila si se u krevet”, pitate. “Ne”, objašnjava, “ od squirtanja ili ženske ejakulacije, kako god hoćeš. Nije isto kao mokrenje.” “Hmmm, zapravo mislim da jest”, uzvraćate, nakon čega slijedi guglanje činjenica kojima ćete argumentirati svoje stajalište.

No čak i nakon stotinu pročitanih članaka, nijedna od vas ne može pronaći precizan odgovor. Ozbiljno, u čemu je kvaka? Usprkos tisućama dokaza o tome kako je ženska ejakulacija itekako stvarna, unatoč tome što se događa samo jednom postotku žena tijekom seksa, neupitno je da svijetom još koračamo s velikim upitnikom iznad glave. I ne samo mi - čini se da stručnjaci tek moraju usuglasiti oko toga kako se, zašto i kada squirtanje događa, ali i odgovoriti na ono najvažnije pitanje - je li riječ o urinu ili ipak nije.

Za početak, krenimo s istraživanjem koje kaže da 10 do 54 posto žena ispuštaju tekućine tijekom seksa. Znači li to pola ženskog svijeta ili gotovo nijedna? Nismo sigurni što da točno radimo s tom informacijom. Osim toga, postoji niz sličnih istraživanja tog fenomena, ali liječnici tvrde da je potrebno puno više temeljitih podataka kako bismo jednom zauvijek sa sigurnošću mogli vikati: “Urin je!” ili: “Nije urin!”

Problem je u tome što svijet doista želi razumjeti o čemu je riječ. Razlog? Vjerojatno se krije u pornofilmovima u kojima sve češće uživamo u slapovima tekućine koja u golemim količinama izlazi iz žena tijekom predigre, ali i samog odnosa. Štoviše, znatiželja nikad nije bila veća (pojam “squirting” na Pornhubu postao je dvostruko popularniji između 2011. i 2017. godine, a žene ga pretražuju čak 44% češće od muškaraca). Drugim riječima, mislim da sa sigurnošću možemo reći kako je riječ o čudovištu iz Loch Nessa naše seksualnosti: što manje dokaza imamo, to više želimo doći do odgovora.

Želimo ISTINU! Dr. Oz Harmanli, šef uroginekologije na Yaleu, proveo je dosta vremena proučavajući istraživanja tog fenomena. Njegov zaključak? Riječ je o iscjetku koji je kombinacija urina i neke vrste ženskog ejakulata. Ipak, u najvećoj mjeri to je ipak urin. Naime, on objašnjava da “ejakulacija” najčešće sadrži nešto što se zove antigen specifičan za prostatu. Riječ je o proteinu koji možemo pronaći u sjemenu, zbog čega Harmanli opravdano zaključuje kako definitivno možemo vjerovati u žensku sposobnost ejakulacije.

aaa

”Žene nemaju nikakvu žlijezdu niti ‘spremnik’ u svome tijelu, osim mjehura, koji može producirati količinu tekućine koja se obično ispušta tijekom ‘squirtanja’.” Da zaključimo. U raspravi s frendicom s početka priče vjerojatno imate malo više pravo od nje (hvala dr. Harmanli). No, to nije sve. Važno je istaknuti da squirtanje ne mora nužno značiti nešto dobro. Naprotiv, ono bi moglo služiti kao upozorenje za urinarnu inkontinenciju ili točnije, koitalnu inkontinenciju, odnosno nemogućnost kontroliranja mjehura tijekom penetracije, odnosno orgazma. I dok su standardni problemi “curenja” nešto s čime se obično susreću starije dame, koitalna inkontinencija može se javiti kod 20 do 30 posto žena svih dobi, ističe ginekologinja dr. Heather Bartos.

Taj problem čvrsto povezujemo sa zdjeličnim mišićima. Naime, kad su dovoljno jaki, imate maksimalnu kontrolu, što znači da su vaš mjehur i uretra potpuno pod vašom kontrolom i ništa neće izaći iz njih osim ako vi ne odlučite suprotno. No kad su mišići slabiji, odnosno potpuno opušteni usred tantričkog seksatona, postoji mogućnost da neće izdržati silinu orgazma uzrokujući savršenu poplavu “ejakulacije”. Hmmm, znači li to da je vrijeme za paniku? Ne! Osim ako vi i vaš partner niste jako gadljivi pa squirtanje doživljavate kao problem. Bez obzira na to što taj ljubavni sok sadržavao, to stvarno nije problem. Da, možda bi bilo dobro zaštititi krevet prije odnosa, ali nemojte da vam to pokvari zabavu. Naprotiv, većina squirtanje smatra jako seksi. A naše mišljenje? Ako vam je seks s nekim toliko dobar da zbog njega gubite kontrolu nad svim svojim mišićima i tjelesnim funkcijama, koga briga za malo nereda? Barem ćete uvijek imati zabavnu priču za kavu s frendicom.

b

Vremenska crta “vodopada”

Dr. Elaine Ayres, asistentica na Sveučilištu NYU, za Cosmo je napravila vremensku liniju koja dodatno objašnjava zbunjenost zbog fenomena ženskog ejakulata.

5. stoljeće prije krista U drevnoj Grčkoj vladalo je uvjerenje da je začeće bez “ženskog sjemena” nemoguće.

4. stoljeće Jedan taoistički tekst spominje da ženska genitalna tekućina koja se javlja tijekom orgazma nikako nije povezana s prirodnom vaginalnom lubrikacijom.

1672. Nizozemski liječnik Reinier de Graaf prvi je opisao “žensku prostatu”. On tvrdi da je njezina funkcija “proizvesti iscjedak koji ženama povisuje libido.” Kako da ne…

1905. Sigmund Freud “abnormalni iscjedak iz sluznice vagine” povezuje s “histerijom”, starim pojmom za ženski mentalni poremećaj. Nevjerojatno (ali istinito)!

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj