Zašto vam se frajeri smekšaju u krevetu

15/03/2019

Ili, sve što trebate znati o erektilnoj disfunkciji mladih i zdravih tipova

Osim što je znanstveno dokazano da droge - amfetamin, MDMA, ecstasy - iako trenutno djeluju kao afrodizijaci, dugoročno utječu na erektilnu disfunkciju (ED), postoje i drugi, manje inkriminirajući razlozi zašto mu se ne može dići.

Do sada sve reklame koje smo viđali o tabletama za potenciju imale su sličan scenarij, a glavni je lik uvijek imao preko 40 godina. Prema nedavnim istraživanjima, to više nije jedina ciljna skupina oglašivača takvih tableta. Naime, 80% milenijalaca priznaje da je barem jednom u životu doživjelo ED.

Iako učestali problemi s erektilnom disfunkcijom pogađaju niti 10% populacije mlađe od 40, moramo si priznati da mladi dečki imaju više problema u toj sferi nego što smo mislili.

profimedia-0317207059

Sve je u glavi (onoj gore, na vratu)

Postoji Slučaj A i Slučaj B, ali ni u kojem slučaju to nema veze s vama. Štoviše, ono što je isto u oba slučaja je da će se frajer još lošije osjećati, ako vi zaključite da ste vi nešto krivo napravile i krenete ga ispitivati o tome.

Slučaj A: On zna da mu se sigurno neće dići kada se prvi put ide seksati nekom curom. To nema veze s tim koliko mu je privlačna. Radi se o klasičnom slučaju izvedbene tjeskobe, uzrokovane njegovim osobnim strahovima koliko bi čudna ili neugodna situacija mogla postati. Onda se to najčešće pretvori u samoispunjujuće proročanstvo.

Slučaj B: On nema problema s izvedbenom tjeskobom, njega muči nešto što su ga naučili u djetinjstvu: Seks je rezerviran samo za one koji se stvarno vole. U međuvremenu, njegov je mozak napustio takvo shvaćanje seksa, ali njegov penis nije.

Milenijski ED

I jedan i drugi slučaj odgovaraju takozvanoj milenijskoj erektilnoj disfunkciji - slučaju da se mladim i zdravim ljudima ne može dići zbog "problema" u njihovoj glavi. S tim se slaže činjenica da su depresija i tjeskoba raširenije među milenijalcima nego kod bilo koje druge dobne skupine. Problemi s mentalnim zdravljem mogu doprinijeti erektilnoj disfunkciji. ED kod onih koji nemaju takvih problema najčešće prati velike emocionalne prekretnice u odnosu - prvi seks, početak zajedničkog života, brak. Stoga, nije rijetkost da im frendić zakaže i na prvoj bračnoj noći.

profimedia-0254724732

Što vi možete napraviti?

U trenutku je to možda teško povjerovati, ali to zaista nema nikakve veze s vama, ne uzimajte si to srcu! Jedino što možete napraviti je pokazati da imate razumijevanja i ne povećavati količinu stresa koju on trenutno proživljava. Također zapamtite da ako on loše reagira ili se ne može nositi s tim, to isto nije vaš problem. Objasnite mu da nije jedini kojemu se to događa i da nema potrebe biti "drama king" oko toga.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj