Zašto prvi seks traje cijeli život?

10/10/2016

Bilo da ste djevičanstvo izgubili s dugogodišnjim prijateljem ili s potpunim strancem kojeg ste upoznali na Zrću, evo kako prvi seks utječe na vaš seksualni život danas...

“Je li seks zabavan? Prvi seks+video+probijanje. Gubitak djevičanstva. Hoće li me boljeti? Kada curi pokazati penis?” Ležim na plaži i tu i tamo bacim pogled na Cosmo web i njegove statistike pa mi se pred očima izlistaju ključne riječi koje čitatelji upisuju u Google ne bi li došli na naše stranice i na tren me preplavi dobar osjećaj jer mi se i Cosmo web učini kao obrazovna ustanova. Koja je usput i silno zabavna. Pa zar nije to divno? Tako izravno i u dva oka pitati Google sve ono što vas zanima o prvim seksualnim koracima i pronaći pravu informaciju. Eh, da je barem moja generacija imala tako diskretnog savjetnika.

A onda se za samo nekoliko minuta naglo ohladim kao da me je kanader zalio hladnim mlazom jer pročitam i ove ključne riječi: “Hoće li mi se javiti? Kako se smiriti nakon prvog seksa? Zašto muškarci vole kučke?” Da, znamo, Google je divan, na webu doista možemo pročitati hrpu pametnih savjeta, no on, nažalost, nije garancija da će nam i prvi seks biti idealan. No tek kada smo pročitali američku studiju “Gone but not Forgotten: Virginity Loss and Current Sexual Satisfaction”, saznali smo da će nas prvi seks pratiti i ostatak života i da ga se više ni-ka-da nećemo moći riješiti!!!

Naime, istraživanja objavljena u časopisu The Journal of Sex&Marital Therapy pokazala su da način na koji smo izgubili djevičanstvo doista utječe na ostatak seksualnog života i na to kako percipiramo seks – hoćemo li tijekom vođenja ljubavi biti opušteni ili u grču, hoćemo li voljeti eksperimentirati ili ćemo voditi ljubav samo u najdubljem mraku i u jednoj te istoj dobro poznatoj pozi. Ukratko, hoćemo li biti sretni i zadovoljni u krevetu. “Ok, seksualni život je kao lutrija jer nikada ne znate u kojem će se trenu princ kada ga odvučete u krevet pretvoriti u žabu, no nemojte odmah za prva loša iskustva okrivljavati partnera”, kaže seksualna terapeutkinja Shirlee Kay.

Naime, to kakvu ćemo ocjenu dati našem prvom seksu  i kakvim ćemo ga bojama obojiti, ovisi prije svega o nama. Jesmo li u tom trenutku bili dovoljno samopouzdani, što su nam o seksu govorili roditelji, a što prijatelji, kakva su bila naša očekivanja... Evo, sad će još ispasti da naš seksualni život izgleda kao horoskop. Mi u prve spolne odnose stupamo s različitim kartama i karakterima i nitko ne zna do kakve će kemijske reakcije doći kada se upustimo u odnos s nekim seksi strancem, starim znancem ili dugogodišnjim dečkom. I ne manje bitno – kakav će to utjecaj imati na naš seks u budućnosti.

“Dakle, kao u horoskopu, kada govorimo o prvim seksualnim iskustvima, svi se ljudi mogu svrstati u tri grupe”, kaže Laura Carpenter, autorica knjige “Virginity Lost: An Intimate Portrait of First Sexual Experiences”.

1. Pragmatičari – svi oni koji realno stoje na zemlji i znaju da se prvi mačići bacaju u vodu. U prijevodu, znaju da im prvo iskustvo neće biti čarobno, ali znaju sniziti svoja očekivanja i na kraju se solidno provedu.

2. Stigmatizirani – misle da im na čelu piše D jer su još nevini pa se žele što prije riješiti tog statusa. S kim god.

3. Obdareni – najveći romantičari jer na djevičanstvo gledaju kao na poseban dar koji trebaju pomno čuvati i pokloniti princu. U srednjem vijeku bi vjerojatno nosili i pojas nevinosti – metalne gaćice s ključićem koji bi dale pravom vitezu. Pogađate, Pragmatičari se najlakše nose s lošim iskustvima prvog seksa tješeći se da su barem nešto naučili i da će sljedeći put biti bolje. S druge strane, Obdareni, pa čak i Stigmatizirani, doista mogu pasti u bed ako sve nije išlo prema njihovu idealnom scenariju.

Seks-faktor

Nadalje, istraživanja su pokazala da će Obdareni najčešće pomno isplanirati prvi seksualni susret i izgubiti djevičanstvo s nekim koga jako dobro poznaju. Stigmatizirani će se ponašati kao da za prvo iskustvo kupuju mačka u vreći (čitaj: poseksat će se s prvim strancem koji im se svidi), a Pragmatičari djeluju kao surferi – hrabro se bace u more i čekaju gdje će ih struja odnijeti ne očekujući pritom da se prilikom prvog seksa trese zemlja, a iznad njihovih glava pojavi duga.

Da zaključimo, kao i za sve ostale stvari u životu, tako ni za prvi seks nigdje ne možete nabaviti jamstvo, kaže Carpenter. Jer tko kaže da se ne možete razočarati dugogodišnjim partnerom ili da se neki stranac na kraju neće pokazati kao jako obziran partner kojeg biste poželjele i najboljoj frendici. No ono što je možda najpresudnije za to kako ćete doživjeti prvo iskustvo jest vaša dob. I to ne toliko ona biološka, koliko emotivna zrelost. “Naime, niije rijedak slučaj da djevojke sazriju već u ranoj tinejdžerskoj dobi, ali da uopće nisu emotivno zrele za seksualne odnose”, objašnjava Kay.

I puno je veća šansa da ćete prvo iskustvo opisati kao neuspješno, razočaravajuće ili sramotno ako se ne osjećate spremno. A što je s lokacijom? Ok, mjesto je jako važno, ali ne i presudno. I ne, ne morate se bojati ako se to ne dogodi u kraljevskom krevetu o kakvom mašta svaka princeza, nego recimo u nekom starom autu, jer i takva iskustva mogu biti pozitivna. Pogotovo ako se sve odigra polako, nježno i sigurno, baš kao što bi savjetovao i dr. Google.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj