Zašto ne želim seks

01/09/2015

Ako nikada ne želite seks, vrijeme je da nešto učinite

Možda ste već čuli za "ružičastu Viagru." To je ono što neki zovu lijekom namijenjenim za poticanje ženskog spolnog nagona, a pravo ime mu je Flibanserin, odobren od strane FDA (Food and Drug Administration), 18. kolovoza 2015., nakon što je dvaput bio odbijen. Iako je nadimak pogrešan  (Flibanserin utječe na neurotransmitere, ne protok krvi u genitalije kao Viagra), govori se o nedostatku ženske seksualne želje. Gotovo 11 posto žena od 18 do 44 godina pati od ovog seksualnog problema.

"Nitko ne zna što je normalni libido", kaže certificirana seks terapeutkinja Nan Wise, dr.sc. "To je problem ako žena kaže da je." Stručnjaci su podijeljeni oko toga jesu li lijekovi odgovor. Flibanserin bi trebao pomoći u liječenju seksualne disfunkcije, što znači nedostatak interesa za seksualne aktivnosti, fantazije, užitak ili uzbuđenje (čak i kao odgovor na partnersku inicijaciju) u trajanju više od šest mjeseci. U svakom slučaju, potrebno je posavjetovati se s liječnikom i utvrditi postoji li neki drugi problem zbog kojeg je vaš libido u padu.


Vaša tableta

Seksualni nagon je djelomično pod kontrolom hormona, poput testosterona. Neke kontracepcijske tablete mogu smanjiti proizvodnju testosterona, smanjujući tako i libido. Po jednom istraživanju, čak 25 posto žena koje koriste tablete osjeća smanjeni interes za seks, iako će mlade žene vjerojatno biti manje pogođene ovim nego žene pred menopauzom. Promjena metode kontracepcije, možda tableta s različitim formulom, može biti rješenje za ovaj problem.


Vaše raspoloženje

Depresija i tablete protiv depresije – to može ubiti seksualni nagon. Vi ne morate biti jako depresivni da bi izgubili interes za seks; glavni krivac je svakodnevni stres. Naime, nova istraživanja pokazuju da je niska varijabilnost srčanog ritma povezana s visokim razinama stresa  koji je pak povezan sa seksualnom disfunkcijom. Spavanje može itekako pomoći. Priuštite si dodatni sat spavanja pa ćete time povećati vjerojatnost da ćete imati seks sljedeće noći.


Vaš um

Neke dame imaju prilično visok libido, ali u usporedbi s partnerovim željama ili vlastitim očekivanjima, čini se kao da to nije dovoljno. "Mnoge žene imaju jasnu ideju o tome koliko često trebaju imati seks. “To je uglavnom dvaput tjedno i ako podbace, osjećaju tjeskobu”, kaže Rachel Hills, autorica knjige “Mit o seksu”. Tjeskoba je suprotnost uzbuđenju, pa biti kritičan oko vaše razine seksualne želje, tijela ili izgleda, može vam naštetiti. Poticanjem ljubavi prema sebi, najbolje ćete pomoći svom libidu.


Vaša ljubavna veza

Jedna od prednosti duge ljubavne veze je imati seks cijelo vrijeme, zar ne? Ali tu je kvaka: Jednom kad ostvarite takvu vezu, možda ga više ne želite. Kada ste na početku veze, mozak oslobađa kemikalije i sirove strasti su na vrhuncu. Kako vrijeme prolazi, možete osjetiti ono što se čini kao nedostatak želje, ali potrudite se doznati otkud to dolazi. To ne znači da je vaša veza loša – samo je potrebno pronaći izvor problema.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj