Sve što ste je uvijek htjeli pitati (vaginu).

31/01/2020

Dr. Jen Gunter, Twitterova najdraža stručnjakinja bez dlake na jeziku, odgovara na sva vaša pitanja

Postoji li u određenim seks-pozama veći rizik od trudnoće?

O: Naravno da ne! To kakve poze vi i vaš partner odaberete nimalo ne utječe na mogućnost trudnoće. Iako neki liječnici tvrde da ležanje na leđima 30 minuta nakon snošaja može pomoći u začeću, ne postoji nijedno istraživanje koje potvrđuje da je, npr. misionarac, najpogodniji položaj za začeće. Drugim riječima, odaberite koju god pozu želite.

Postoje li suplementi koji doista mogu pomoći smanjiti muke PMS-a?

O: Unatoč tome što većina suplemenata ne ispunjava obećanja koja dijele, i dalje postoje neka istraživanja u kojima se tvrdi da pojedini vitamini i suplementi doista mogu pomoći ublažiti simptome PMS-a. Za početak, važno je pratiti menstrualni ciklus kako biste određene probleme spriječili i prije nego što se dogode. Kalcij, primjerice, dokazano snižava napuhnutost i pozitivno djeluje na raspoloženje. Konopljika će vam pomoći ublažiti glavobolje i bol u grudima, a vitamin B6 ublažit će niz nuspojava mjesečnice. Ipak, uzimate li druge lijekove, pobrinite se da o suplementima i njihovu uzimanju prvo porazgovarate s liječnikom.

VULVA 4

Ne volim izgled svojih unutarnjih stidnih usmina koje malo vire van. Je li to normalno? Frendica mi je rekla da se taj problem može riješiti jednostavnom operacijom…

O: Iz anatomske perspektive, više od 50% žena imaju labiju minoru koja izviruje dalje od labije majore. Drugim riječima, da, to je i više nego normalno. A što se tiče operacije (riječ je o labioplastici), postoji vrlo malo informacija o tome kako će ona utjecati na vaše tijelo. Osim uobičajenih rizika koji dolaze sa svakom operacijom, postoji i rizik da će seks nakon operacije biti znatno drukčiji s obzirom na to da unutarnja labia sadrži niz seksualno responzivnih organa sa specijaliziranim senzornim živcima. Gledajte to ovako: smanjivanje veličine stidnih usana iz estetskih razloga jednako je smanjivanju veličine penisa zbog izgleda.

Čula sam da konzumacija slatkiša negativno utječe na moju vaginu te da uzrokuje niz gljivičnih infekcija. Je li to istina?

O: Osim ako patite od dijabetesa, izgledi za to su vrlo mali. Gljivične infekcije biološki su poprilično kompleksne, a zašto kod nekih žena nastaju češće nego kod drugih još je nepoznato. Ipak, znamo da one nisu prouzročene onime što jedemo (čak i ako se ponašate kao da je svaki dan Halloween). S time na umu, ako ijedan od tih slatkiša dođe u tjelesni kontakt s vašom vaginom (poput onog šlaga koji ste koristili kao predigru i sad se nekako našao u vama), velika je vjerojatnost da će nastati ritacija koju greškom možemo zamijeniti s gljivičnom infekcijom ili se ona doista dogodila.

Influencerica koju pratim izjavila je da njoj Papa-test ne treba jer će njezino tijelo znati ako nešto nije u redu. Je li u pravu?

O: Ufff, ovo ne samo da je loš savjet nego je i iznimno netočno i vrlo štetno za zdravlje. Prevencija raka grlića maternice (u koju spada i Papa-test, odnosno HPV test) jedno je od najvećih otkrića moderne medicine upravo zato što detektira prekancerozne stanice i/ili visoki rizik od HPV-a puno prije nego što se rak razvije. Osim toga, ne postoji nikakav način da naše tijelo jednostavno “zna” da su u njemu kancerozne stanice. Moje mišljenje? Osim što zbog ovoga zaslužuje debeli unfollow, pod hitno ih treba blokirati, a vi nastavite redovito odlaziti na ginekološke preglede i pazite na svoje tijelo prije nego što za to bude prekasno.

Mogu li Kegelove kuglice doista pojačati moje orgazme te meni i partneru poboljšati seks?

O: Drago mi je da ste me ovo pitali. Dakle, Kegelove vježbe izmišljene su kako bi se tretirala inkontinencija, odnosno prolaps (stanje u kojem se maternica, uretra, mokraćni mjehur ili crijeva zbog oslabljenih mišića dna zdjelice spuste u vaginu). Ako nemate nijedan od ta dva problema, ali i dalje vježbama želite dati priliku, slobodno se okušajte. Ipak, ne postoji nikakva znanost koja dokazuje da super izvježbani zdjelični mišići dovode do orgazama epskih razmjera. Ako vam je to jedini cilj, onda je bolje da posvetite eksperimentiranju s masturbacijom ili isprobavanju nečeg novog.

VULVA 5

A SADA, FRAJERI PITAJU!

Je li normalno da mi nije uvijek do seksa?

Naravno! Svi imamo različit libido pa riječ “uvijek” doista za svakoga znači nešto drugo. Ipak, ako je vaša želja za seksom znatno manja nego prije i to vas zabrinjava, obratite se svom liječniku.

Mislim da penisom osjetim spiralu (IUD) u svojoj djevojci. Je li to moguće?

Da, a posebno ako je riječ o hormonalnoj spirali čiji je konac čvršći od onog na bakrenoj. Osim toga, ako je previše skraćen, moguće je da ćete osjećati lagano bockanje. Ipak, osjećate li doslovnu plastiku, odnosno samu spiralu, možda se vrh spirale okrenuo i stoji na pogrešnome mjestu. Osim što je bolno za vas, to spiralu čini manje učinkovitom za vas i vašu djevojku. Zaustavite se na vrijeme i neka vaša djevojka posjeti ginekologa kako biste na vrijeme riješili problem.

Moja djevojka uvijek koristi lubrikant. Znači li to da joj nisam dovoljan?

Razina vlažnosti nije mjerilo toga koliko je netko dobar, odnosno loš u seksu, a definitivno nije ni mjerilo toga koliko je netko kome privlačan. Naprotiv, možda je ovo najbolji seks koji je ikada imala, ali je neki od brojnih razloga jednostavno sprečavaju da postigne onu razinu vlažnosti koja joj je potrebna. Ako joj se doista želite svidjeti, pitajte je što je najviše uzbuđuje, a potom zgrabite lubrikant i tretirajte ga kao svojeg najboljeg pomoćnika.

Tekst: dr. Jen Gunter

Fotografije: Profimedia

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj