Što radiš doma po cijele dane? Pa, masturbiram…

06/04/2020

Masturbacija je jedina dobra stvar koju nam je donijela pandemija koronavirusa.

Svatko se s realnošću nosi na svoj način. U vrijeme pandemije koronavirusa, to dolazi do izražaja još više, a jedna od nuspojava ove (proklete) pandemije je i činjenica da mnogima nije do seksa. Nikakvog. Uopće. Nikad.

Drugi pak ovu situaciju, svjesno ili podsvjesno, prepoznaju kao jedinstvenu priliku za više masturbiranja, istraživanja svog tijela, i bijeg od stvarnosti koja je trenutno kritična. Jer, zbog toga što je to čin za koji vam treba koncentracije, što znači da možda uspijete odvratiti negativne misli i ne razmišljati o katastrofama koje se trenutno dešavaju u čitavom svijetu, masturbacija se trenutno čini kao najbolja ideja na svijetu.

I da, postoje i znanstveni podaci koji će poduprijeti ovu na prvi pogled suludu ideju.

"Zadovoljavanje je izvrsno sredstvo za ublažavanje stresa," kaže seksualna edukatorica Ashley Manta, "i mnogi razumljivo imaju osjećaj velike zabrinutosti usred pandemije." Ali masturbacija je više od pukog pružanja tjelesnog užitka dok ste u izolaciji - može vam pomoći da se opustite na način na koji čak i gledanje vaše omiljene Netflix serije ili otvaranje boce ne može.

Photo 8

Po riječima kliničke seksologinje Glorije Brame koja surađuje s brendom luksuznih intimnih proizvoda LELO, orgazam otpušta najveću moguću koncentraciju dopamina u mozgu. S time se slaže i direktorica edukacije brenda intimnih proizvoda Satisfyer, Megwyn White, orgazam oslobađa sve one ”feel-good faktore od kojih se osjećamo dobro, poput endorfina, serotonina i oksitocina, koji pomažu u oslobađanju od stresa, smanjuju anksioznost i uravnotežuju raspoloženje." Dodaje da je pokazano da orgazam održava oštru i usredotočenu funkciju mozga, pomaže smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i - pazite sad - smanjuje rizik od prehlade ili gripe aktiviranjem stanica koje se bore protiv bolesti i zaraznih bolesti.

Može li Netflix serija napraviti to sve? Pa, i ne baš…

A ako je zakon ponude i potražnje bilo kakav pokazatelj stanja stvari, čini se da se puno ljudi osjeća na isti način. Čini se da je preko noći, otkada pandemija traje, tržište samoljubavi u procvatu. Predstavnik kompaniju za seks-igračke Emojibator, koji proizvodi vibratore u obliku popularnih emojija, tvrdi da su zabilježili povećanje prodaje za 345 % od 13. ožujka, kada je većina zemalja u svijetu naredila svojim građanima da ostanu kod kuće, PornHub je negdje u to vrijeme ponudio besplatnu pretplatu na tzv. “Premium” sadržaj (koji inače košta 9,99 USD mjesečno), do daljnjeg. Podcast orijentiran na seks, Private Parts Unknown, zabilježio je u posljednjih nekoliko dana višestruko više preuzimanja sadržaja nego prije faze samoizolacije.

Stoga, sljedeći put kad osjetite kako klizite u spiralu anksioznosti nadahnutu COVID-om ili vam je jednostavno vaš partner s kojim provodite samoizolaciju dosadio, postoji još jedan način kako biste se zadovoljili.

Samo se dotaknite.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj