‘Mogu li zatrudnjeti od gutanja?’ i još 12 pitanja o seksu za koje niste znali da želite odgovor

18/04/2021

Postavili smo najneugodnija seks pitanja kako vi ne biste morali.

Pa je li moguće?

Ne, gutanje sperme nikako ne može rezultirati trudnoćom. Kratko i jasno, jedini način da ostanete trudni jest taj da sperma dođe u direktan kontakt s vašom vaginom.

I, iako gutanje neće dovesti do trudnoće, takve radnje vrlo sigurno mogu prenijeti niz spolnih bolesti. Zato, prije ikakvih seksualnih aktivnosti, provjerite jeste li vi i vaš partner na istoj valnoj duljini.

1. Ali što ako nakon njegove ejakulacije strastveno poljubite svoga partnera, a on onda oralno zadovolji vas?

Iako *u teoriji* trudnoća nije potpuno isključena u ovom scenariju, šanse su i dalje vrlo niske. Naime, sperma se probavlja slično kao i hrana. Drugim riječima, tekućina se krene razgrađivati u trenutku kad dođe u dodir s vašim ustima.
pilule

2. Je li oralni seks sigurniji od vaginalne odnosno analne penetracije?

Iako je siguran po pitanju zaštite od trudnoće, oralni vas seks neće zaštititi od spolnih bolesti. S druge strane, teško je odrediti koji je tip seksa najrizičniji kada je u pitanju prijenos spolnih bolesti, a to je uglavnom zato što je seks rijetko isključivo jedno od to troje, a češće kombinacija svega pomalo.

3. Mogu li ostati trudna ako svrši izvan mene?

Iako niz parova prakticira upravo ovu metodu kako bi izbjegli korištenje kondoma ili drugog oblika kontracepcije, i dalje postoji šansa da ćete ostati trudni. Naime, ovu je metodu (iako se niz frajera neće složiti) vrlo teško pravilno izvesti budući da se dio ejakulacije počne događati i prije samog orgazma. Ako želite biti sigurni, osigurajte se spiralom ili pilulama.

4. A što ako njegovi prsti puni sperme dođu u kontakt s mojom vaginom?

Trudnoća je moguća, ali su šanse vrlo male. Iako sperma može preživjeti u maternici i do pet dana, i najmanja izloženost zraku znatno će ubrzati proces sušenja. Svejedno, želite li biti bez brige, savjetujte mu da prije takve radnje ipak opere ruke.

5. A što je s analnim seksom?

Budući da ne postoji unutarnja poveznica između anusa i vagine, ne morate brinuti o tome da će se sperma ikud moći “provući”. Ipak, u slučaju da vaš partner ejakulira u blizini vaše vagine ili da nakon ejakulacije uđe u vaš vaginalni kanal, postoji mala šansa zbog koje nitko ne može garantirati potpunu sigurnost.

No, ono što je puno vjerojatnije od trudnoće jest rizik od infekcija prouzrokovanih parazitima u vašem anusu zbog čega se direktan prelazak iz analnog u vaginalni kanal apsolutno ne ohrabruje. Umjesto toga, recite partneru da dobro opere penis prije eventualnog prelaska u vaš vaginalni kanal.

kodnom

6. Hoće li me kondom doista zaštititi od trudnoće?

Ako se koriste pravilno i uvijek, kondomi su i dalje jedan od najboljih načina kontracepcije. Problem je u tome što uobičajena praksa najčešće nije ona koju smatramo pravilnom.

Vanjski kondomi (oni koji se nose na penisu) su učinkoviti 87% što znači da će 13 od 100 ljudi uz njih ipak ostati trudno.

Unutarnji kondomi (oni koji se koriste vaginalno) su učinkoviti 79% što znači da će 21 od 100 osoba zatrudnjeti unatoč korištenju.

Kako biste bili sigurni da činite baš sve kako biste se zaštitili, prije korištenja pobrinite se za ovih nekoliko stvari:

 • odabrali ste pravilnu veličinu
 • provjerili ste rok trajanja
 • kondom ste koristili samo jednom
 • kondom nije bio u doticaju s lubrikantima baziranim na ulju, masažnim uljima, baby uljima
 • pobrinuli ste se da znate kako pravilno staviti kondom


7. A što ako na penis stavim dva kondoma? Hoće li to povećati njihovu učinkovitost?

Možda zvuči pametno, ali nije. Naime, osim što je riječ o vrlo neisplativom rješenju (hej, kondomi su i dalje poprilično skupe stvarčice), Sveučilište Kolumbija nalaže kako korištenje dva kondoma odjednom može povećati trenje, a samim time i prouzrokovati pucanje. Trebamo li spominjati što se događa u slučaju da kondom pukne? Zato, držite se jednog kondoma po odnosu, a ako se i dalje ne osjećate sigurno i želite udvostručiti zaštitu, razmislite o dodatnom načinu kontracepcije.

8. Mogu li ostati trudna ako mi je prvi put?

Definitivno da. Pucanje himena nema nikakve veze s vašom plodnošću. Štoviše, himen kod mnogih uopće ne pukne dok se to kod nekih događa i tijekom aktivnosti koje nemaju veze sa seksom. Drugim riječima, trudnoća je moguća dok kod je njegov penis u vama pa čak i onda kad ne ejakulira u vas zahvaljujući sadržaju prije ejakulacije. Trudnoća je moguća i onda kad ejakulira izvan, ali blizu vaginalnog otvora. Ne dajte se zavarati!

9. OK, a mogu li ostati trudna dok imam mjesečnicu?

Znamo da zvuči nelogično zatrudnjeti tijekom mjesečnice, ali nelogično ne znači i nemoguće. Naime, sve se svodi na vaš ovulacijski ciklus. Vaše su šanse za trudnoću veće prema kraju vaše mjesečnice i to zato što ste tada bliže ovulaciji. Budući da sperma u maternici preživljava i do pet dana nakon mjesečnice, ona se definitivno može pronaći na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme unatoč tome što ste mislili da ste sigurni.

kontracepcija

10. Znači li to da mogu ostati trudna u bilo koje vrijeme u mjesecu?

Zapravo ne. Kao što smo rekli, sve ovisi o ovulacijskom ciklusu odnosno plodnim danima koji variraju od pojedinca do pojedinca. Ovulacija se obično događa 14. dan vašeg 28-dnevnog ciklusa. Problem je u tome što vaš ciklus ne mora trajati 28 dana zbog čega sve ostalo varira. Vaši se plodni dani događaju unutar 6 dana od početka ovulacije. Zato, ako se želite zaštiti, koristite jedan od brojnih oblika kontracepcije i nemojte se previše oslanjati na matematiku. S druge strane, želite li ostati trudni, pomognite si jednom od brojnih aplikacija koje će s lakoćom izračunati vrijeme idealno za pokušavanje.

11. Mogu li ostati trudna ako se seksam u vodi?

Unatoč pričama, moguće je zatrudnjeti i pod vodom i u svim mogućim pozama. Drugim riječima, ne postoji poza niti mjesto koje će vas u potpunosti zaštiti od trudnoće ako vi to sami ne učinite prije. Ne, temperatura vode neće “ubiti spermu” niti smanjiti rizik. Jesmo li već spomenuli da je kontracepcija jedina dobra prevencija?

12. Kada mogu napraviti test za trudnoću?

Kućni testovi za trudnoću bit će najučinkovitiji tek nekoliko dana nakon propuštene mjesečnice unatoč tome što prve simptome možete osjetiti i prije nego test pokaže dvije crtice.

Neki od najčešćih simptoma su:

 • osjetljivost grudi
 • umor
 • glavobolje
 • grčevi (poput onih menstrualnih)
 • mučnina
 • averzije prema hrani odnosno neobične želje

Uz to, za pomoć se uvijek možete obratiti svom ginekologu koji će vas spretno uputiti na sljedeći korak.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj