Seks kao valuta

07/03/2014

Ponekad se doista zapitamo kakva su to vremena došla...

Noćni izlazak je gotov, zovete taksi da vas čeka ispred kluba, no niste sigurni hoćete li imati dovoljno novca za platiti put. Vi:

a) zamolite vozača da vam na putu do kuće stane kraj bankomata

b) zamolite prijateljicu/prijatelja da vam posudi novce do sutra

c) uskačete u taksi i nudite vozaču plaćanje u naturi, odnosno jedan blowjob


Sigurni smo da vam ovo pitanje ne djeluje kao tipični Cosmo kviz, no ne pitamo vas mi bez veze. Naime, čini se da je upravo u Velikoj Britaniji u zadnje vrijeme popularna upravo C varijanta. Kao posljedica toga, Vijeće je pisalo svim gradskim taksi firmama kako bi podsjetili svoje vozače da je bilo kakav seksualni kontakt s putnikom neprihvatljiv oblik ponašanja koji će biti sankcioniran oduzimanjem dozvole za rad. Zbog toga brojni taksisti sada prvo pitaju mlade dame imaju li novca za platiti vožnju, a upravo kako bi izbjegli potencijalne neugodnosti.

Jasno nam je da nas sve krasi dar govora kada popijemo par čašica više, te potpuno razumijemo želju ili potrebu da prijateljski porazgovaramo s taksistom dok traje vožnja, ali dio koji ama baš nikako ne razumijemo je kako netko dođe na ideju da ponudi blowjob za uslugu prijevoza. Jasno nam je i to da takva ''razmjena usluga'' ne predstavlja nikakav problem jednoj prostitutki, ali kako obična djevojka, žena, dođe na takvu ideju? Mi mislimo da ne možemo biti dovoljno pijani da napravimo tako nešto.

No pustimo mi nas na miru i vratimo se na srž problema. Problem je kako današnje društvo gleda na seks i koliko je seks generalno postao općeprihvaćen. Nešto što bi trebalo imati veze s ljudskom povezanosti, odnosima i intimnošću, postaje tek fizički čin kojemu ne pridodajemo neko posebno značenje. Mlade djevojke pristaju na seks u zamjenu za bonove za mobitele, za piće ili dva u klubu, ili za nešto više. Iako su escort dame, prostitutke, konkubine, priležnice i brojne druge postojale od samih početaka društva, ono što je zabrinjavajuće jest koliko je postala mutna granica između jedne prostitutke i jedne moderne, samosvjesne mlade žene. Zabrinjavajuće je što su te granice gotovo nestale, u jednakoj mjeri koliko je zabrinjavajuće i to što su posvuda oko nas mlade djevojke, da ne kažemo djevojčice, koje izgledaju kao znatno starije verzije sebe i koje sa seksualnim aktivnostima započinju s 12, 13, 14 godina. Da, i takvih je uvijek bilo. I ne, ne mislimo na vrijeme kada su ''žene'' u tim godinama pripremane na udaju. No nekako nam se čini da su takve, u današnje vrijeme, puno češća pojava nego što su bile ikada prije.

Čini nam se da kako godine i desetljeća prolaze, žene imaju sve manje dostojanstva i samosvijesti, i čini nam se da djevojčice sve ranije sebe doživljavaju kao žene. Danas, kada će cijela vojska mladih djevojaka ponosno ponuditi svoje grudi i guzu na pladnju putem selfieja na društvenim mrežama uz hashtag 'sexy bitch'. Danas, kada se seksualni odgoj u jednoj sekularnoj, ali katolički orijentiranoj zemlji smatra apsolutno nepotrebnim. Danas, kada djevojčice i djevojke nude svoja tijela iz čistog hira ili manjka od 50 kuna u džepu.

Je li to deprimirajuće? Svakako! Iznenađuje li nas? Nažalost, baš i ne.

Photo credit: Profimedia

Mia Borčić

Novo

Komentiraj