Promiskuitet zapisan u genima

04/08/2011

Možete se boriti koliko hoćete protiv samih sebe, najnovije istraživanje kaže da potreba za mijenjanjem partnera može biti jednostavno stvar genetike

d

Na odjelu Bihevioralne ekologije i evolucijske genetike na Ornitološkom institutu Max Planck u Njemačkoj došli su do zaključka da oni koji imaju promiskuitetne roditelje imaju veće šanse i sami postati takvi. Gen odgovoran za takvo ponašanje zapisan u našem DNA dobio je i naziv - "playboy gen".

Dakle, kakve sad to veze ima s pticama? Jer ornitologija je znanost koja ih proučava. Znanstvenici uključeni u ovo istraživanje proučavali su utjecaj "playboy gena" kod monogamnih zebrastih zeba proučavajući parenje roditelja i potomstva na 1554 primjerka iz pet uzastopnih generacija. Kažu da se na taj način može dobro objasniti i ponašanje ljudi jer i oni su monogamni.

Vjerojatnost da će sinovi promiskuitetnih očeva varati partnerice je dvostruko veća, zaključuje istraživanje, a veća je vjerojatnost i da će žene promiskuitetnih roditelja varati svoje partnere. Ako sami sebe ponekad začudite mijenjajući partnere kao čarape, možda od tate ili mame niste naslijedili samo lijepe plave oči.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj