Predejakulat - pitanja i odgovori

01/02/2019

To je jedna od onih stvari u seksu, za koje svi znamo da se događa, ali zapravo nismo sigurni zašto i čemu točno služi

Što je predejakulat?

Predejakulat ili pred sjemena tekućina je onaj mali iscjedak koji curi iz penisa napaljenog vlasnika. Ne, ne govorimo o spermi, već o onom iscjetku prije samog orgazma.

Otkud dolazi?

Dolazi iz Cowperove žlijezde, koja se nalazi u "podnožju" penisa, prolazi kroz uretru (to je tubica u penisu kroz koju prolazi urin kod muškaraca) i na kraju, izlazi kroz vrh penisa.

Koja mu je funkcija?

Osnovna je funkcija predejakulata da služi kao lubrikant i smanjuje trenje tijekom seksa. To je lužnata tekućina jer joj je cilj neutralizirati stupanj kiselosti u uretri, uzrokovan urinom. Između ostalog to pomaže spermi da preživi taj put. Fascinantno zar, ne?

profimedia-0315114663

Možete li zatrudnjeti od predejakulata?

Da! Iako pred sjemena tekućina kao takva nije sperma, moguće je da u uretri ili samoj tekućini ostane pokoji spermij od zadnjeg puta kad je muškarac ejakulirao. Ne zaboravite da je samo jedan plivač dovoljan da zatrudnite!

Može li se predejakulatom prenijeti spolna bolest?

Definitivno da, bakterije i virusi se prenose pred ejakulacijskom tekućinom, čak i HIV. Zaštite se kondomom svaki put kada se seksate jer vas uranjeni prekid snošaja ne štiti ni od trudnoće ni od mogućih bolesti.

Imaju li žene predejakulat?

I žene proizvode višak tekućine tijekom seksa. Kod nas se ta tekućina stvara u takozvanoj Bartolinijevoj žlijezdi u vagini. Dodatne se tekućine stvaraju i u samim stranicama vagine i u cerviksu, što objašnjava "mokar" osjećaj dok se seksamo.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj