Može li nas previše seksa zaista učiniti nesretnima?

12/03/2017

Čini se da ništa nije dobro u prevelikim mjerama, a prema najnovijim istraživanjima, seks nije iznimka.

Novo istraživanja provedeno na Sveučilištu Carnegie Mellon, dokazalo je da prevelika količina seksa može loše djelovati na naše psihičko stanje. Parovi koji prakticirali seks 40 posto češće od prosjeka, odgovorili su lošijim raspoloženjem i osjećajem nezadovoljstva.

Čak 64 bračna para bila su uključena u istraživanje podijelivši se na dvije grupe: prva je grupa bila zamoljena prakticirati seks duplo više nego što bi to obično radila i to na tri mjeseca. Drugi dio ispitanika nije imao određen zadatak.

Nakon tri mjeseca, ispitanici su ispunili upitnik kojima su opisali eventualne promjene u raspoloženju. Konačnim je rezultatima utvrđeno kako je užitak u seksu povezan sa srećom, no njegova učestalost nije. Parovi koji su udvostručili količinu seksualnih aktivnosti pokazali su osjećaj nezadovoljstva i, uopće, umora.

Naravno, bitno je imati na umu da su isti parovi bili primorani na taj zadatak, što im je vjerojatno zadavalo osjećaj obveze, a to je ponekad napor čak i u stvarima u kojima obično uživamo. Također, većina ih nije uspjela ispuniti „kvotu“ koja se od njih tražila, što bi također moglo utjecati na to kako su gledali na cjelokupno razdoblje.

Iako se možda pokazalo kako je sreća povezana s kvalitetom seksa, a ne s njegovom učestalošću, neće vam se ništa dogoditi budete li u seksualnim aktivnostima uživali svakodnevno. Ipak, kad i budete, potrudite se da bude vrijedan pamćenja.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj