Kako uživati u igranju uloga kad ne znaš glumiti

17/03/2020

Pronašli smo sedam jednostavnih koraka koji će vas u trenu pretvoriti u Meryl Streep svoje spavaće sobe!

OK, Samantha iz Sex i grada svoje je vještine igranja uloga (doslovno) izbrusila na profesionalnom glumcu, ali Samantha je oduvijek bila sklona pretjerivanju. Ipak, ako ste željni ostvariti svoje seksualne fantazije, a niste baš sigurni kako, Cosmo se pobrinuo za to da ove zime postanete glumica za koju će htjeti izmisliti još jedne Oskare. Onda? Spremni za prvu scenu?

IGRAJTE NA SIGURNO

Za razliku od profesionalnih glumaca koji svoje uloge proučavaju mjesecima prije same izvedbe, vi imate tu privilegiju da birate ulogu koju ćete preuzeti. Zašto onda ta uloga ne bi bila nešto što vam je već dovoljno blisko. Naposljetku, izbor je beskrajan; od ljudi iz stvarnog života (maserka + klijent) do likova iz pop kulture (superheroina + netko dovoljno sretan da osvoji njezino srce). “Naime, poznati scenarij skratit će vam vrijeme pripreme što znači da slobodno možete preskočiti onaj dosadan dio i odmah uskočiti u akciju”, kaže seksualna terapeutkinja Vanessa Marin. Provalnik i dama u nevolji? Zašto ne?

POSTAVITE SCENU

“Preporučujem da počnete od svojeg doma odnosno tamo gdje se osjećate najugodnije”, savjetuje Marin. S druge strane, ako se ne možete fokusirati na novostečenu ulogu zamamne profesorice koja kažnjava neposlušnog učenika pored košare rublja koje čeka na peglanje, možda ne bi bilo loše da svoju igru premjestite na neki novi teritorij poput dnevnog boravka… naravno uz pretpostavku da tamo ne sjede vaši cimeri. Naposljetku, ovo je predstava koja ne traži publiku.

UVUCITE SE U KOSTIM (ILI NEMOJTE!)

Vaš “set” dolazi bez kostima ili dizajnera? “Jednostavnost i nekoliko rekvizita može biti jednako seksi”, kaže Marin. Uz to, predlaže improviziranje s predmetima koje već imate kod kuće dok ostatak možete prepustiti vlastitoj mašti. Što kažete na to da svom golom “računovođi” zavežete kravatu oko vrata. Ostalo mu ionako neće trebati.

SLOŽITE SE OKO RADNJE

Definitivno navijamo za spontanost, ali bilo bi dobro da se prije početka dogovorite oko ključnih stvari u priči kako se kasnije ne biste morali zamarati s logistikom. Naprimjer, ako se igrate klijentice i seksi trenera, dogovorite se oko toga želite li kao predigru iskoristiti i seksi dopisivanje tijekom dana odnosno koliko želite da vas “kažnjava” za svaki set čučnjeva koji stre propustili napraviti. To će vam dati priliku da se doista upustite i poigrate sa svojim ulogama.

ZAPAMTITE (NEKOLIKO) REČENICA

Kao što smo već ponovili, doista ne želimo da se vaše igranje uloga svede na dosadnu pripremu u učenje. Ipak, nema ništa loše u nekoliko pripremljenih rečenica u slučaju da (doslovno) ostanete bez teksta. “Prije nego počnete, pokušajte razmisliti o tome što biste rekli kad bi situacija bila stvarna”, savjetuje Kathy Yamamoto, trenerica za improvizacijsku glumu. Zatim razmislite o tome kako ćete tu izjavu pretvoriti u nešto seksi: “Bilo je tako vruće bez klime… sva sreća da si ovdje da ju popraviš! Ipak, ako ti bude previše vruće, slobodno skini tu odjeću sa sebe…”

SMIJITE SE GREŠKAMA

“Ovo definitivno nije vrijeme za ozbiljnost i strogoću”, kaže Marin. Cilj igranja uloga trebao bi biti zabava i novi način povezivanja sa svojim partnerom. Zato, ako netko izjavi nešto što se nimalo ne slaže s njegovom ulogom, slobodno se nasmijte prije nego nastavite s glumom. Uz pretpostavku da već niste veterani u ovome, pripremite se na jako puno smijanja.

OPUSTITE SE, SADA NIJE VRIJEME ZA OCJENJIVANJE

Nakon što odradite i posljednju scenu, slobodno porazgovarajte o svemu. “Ipak, negativne komentare zadržite za sebe”, kaže Yamamoto. Improvizacija je posebna vrsta umjetnosti u kojoj bi kritike znatno mogle povrijediti tuđe osjećaje. S druge strane, odlučite li ponoviti istu scenu, svakako spomenite stvari koje su vas tijekom igre izbacile iz takta ili jednostavno predložite novu fantaziju. Scenarija je previše da bi svoje vrijeme trošili na ponavljanje viđenog.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj