Kako seks u stilu „Pedeset nijansi sive“ utječe na vaš mozak

04/10/2016

Dok slavni roman možda i nije ekvivalent „Uvodu u BDSM“ (s druge strane, poprilično dobro približava sliku emocionalnog nasilja), knjige su svakako zaslužne za osvještavanje masa o poprilično velikom pojmu bondagea, discipline, dominacije i podređivanja i to dovoljno da se o istom provede istraživanje.

Naime, istraživači su pokušali otkriti i istaknuti potencijalne prednosti BDSM-a za one koji u njemu uživaju, te su otkrili kako njegovo prakticiranje može potaknuti ultimativno stanje uma – ono u kojem je naša koncentracija toliko fokusirana na to što radimo, da sve drugo pada u drugi plan. O istom stanju pričaju i profesionalni sportaši ili umjetnici onda kad rade i potpuno izgube osjećaj za vrijeme.

Istraživanje se provodilo tako da su ispitanici bili zamoljeni da prakticiraju svoje uloge „doma“ i „podređene“ (ili obrnuto) koliko god to žele, dok su istraživači pratili njihovo mentalno stanje za što smo sigurni da uopće nije bilo nimalo neugodno i čudno.
Već su prvi rezultati pokazali kako su se ispitanicima znatno smanjile razine stresa, a povećalo raspoloženje kao i razina seksualnog uzbuđenja – logično.

„Top“ partneri pokazali su znakove super fokusiranog stanja uma, dok su „bottom“ partneri pokazali usporavanje prefrontalnog korteksa mozga – nešto što se događa onda kad um traži vrlo veliku količinu fokusa. Takvo stanje uma dovodi do smanjenja osjećaja boli, jakog osjećaja prisutnosti kao i osjećaja „lebdenja i potpunog mira“.

Takvi su rezultati posebno dobra vijest za one ljude koji imaju poteškoća sa stresom i potrebu za odmaranjem uma. To ne znači da biste trebali prestati odlaziti na jogu i umjesto toga kupiti godišnju zalihu užadi, ali to definitivno znači da sad imate dobar argument nastaviti prakticirati BDSM, ako ste to dosad radili potajno i s trunčicom srama. S druge strane, ako ste razmišljali o tome kako bi bilo zaviriti na tu stranu seksa, sad imate dobar razlog. Ipak, neka vam dugoočekivani nastavak filma ne bude vodič.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj