Kakav seks žene žele?

15/02/2019

Što se ženama doista sviđa u seksu nitko (čak ni mi) ne zna bolje od dr. Debby Herbenick s američkoga Indiana Universityja. Već 16 godina ispituje tisuće žena što ih doista pali...

I kako je svršilo to ispitivanje? S Cosmopolitanom je docentica Herbenick razgovarala o najnovijim uvidima, odnosno o tome kako postići dobar seks. Najbolji koji možemo doživjeti.

Odajte nam tajnu, što je ženama potrebno u krevetu?

Da odmah razbijemo jednu predrasudu: to nije veliki penis! Samo šest posto mojih ispitanica od 18 godina naviše navelo je da taj atribut čini odličnog partnera u seksu. Nije u prvome planu ni trajanje odnosa. Mnogo je važnije da muškarac bude spreman eksperimentirati, da pita što vam odgovara, da pažljivo reagira na signale. A na vrhu liste želja je da si uzme vremena za ispunjenje partneričinih želja.

Zanimljivo! Do sličnih je rezultata došlo i veliko istraživanje Cosmopolitana i TLC-a u listopadu 2015. godine. No što je ženama doista važno?

Sklonosti su vrlo individualne, rezultat je naše studije. Samo zato što je klitoris dio stidnice to nikako ne znači da svaka žena voli neposrednu stimulaciju toga područja. Nekima je bolje kada ih se dodiruje okolo-naokolo – postoje čak i razlike lijevo-desno. Druge žene do orgazma dolaze vrlo individualnim tehnikama, određenim slijedom pokreta.

Čini se da muškarcima nije lako.

Dosad je za njih to često bilo otvaranje očiju jer nijedan nije znao da se ženske sklonosti toliko razlikuju i da signale nije lako čitati. Klasični nesporazum: žena stenje “daaa, to je super!” kako bi pokazala partneru da tako nastavi, a on zbog takvog poticaja promijeni jačinu dodira te ona izgubi uzbuđenje. Neki muškarci pritom frustrirano govore: “Moja je bivša od ovoga uvijek svršavala.” Ne postoji obrazac za zadovoljavanje žena. Važna poruka muškarcima: svaka je žena drugačija!

Postoje li neke univerzalne stvari što žene vole koje bismo mogli odati muškarcima? Malome broju žena, oko 18%, vaginalna je penetracija dovoljna da dožive orgazam. Oko 36% ih za orgazam treba stimulaciju klitorisa. Za još toliko njih orgazam je jednostavno bolji kada se stimulira i klitoris.

Pitali ste žene i koje su im najdraže tehnike?

Točno. Tako smo utvrdili da osam od deset žena voli kada se dodiri ritmički ponavljaju. Istodobno sedam od deset žena voli da ih partner ponekad iznenadi novim dodirom. S druge strane, većina ih želi da se dobar slijed pokreta ne mijenja ako su neposredno pred orgazmom.

Da bi seks zaista bio dobar, to muškarce moramo naučiti?

Da, komunikacija je ključna.

Samo, kako im to reći?

Važno je dočekati miran trenutak kada vas ništa neće prekidati, a onda sve to prikazati kao pozitivnu poruku, kao radoznali pokus i mogućnost zajedničkoga otkrivanja novog, ono što ste oduvijek htjeli iskušati. Kad je riječ o točnim uputama što i kako, uz pomoć OMGYes.com nadoknađujemo njihov nedostatak. Mnogo je lakše zajednički pogledati video ili pročitati naputke u Cosmu nego nešto sam objašnjavati, prije svega zato što neke žene ne znaju što točno žele i trebaju.

Zašto je to tako?

Vrlo rijetko razmišljamo o tome je li nam se ono što se upravo dogodilo zaista i svidjelo. A to bismo si pitanje trebali postavljati cijeli život jer se sklonosti mijenjaju. Zato su žene koje neprestano iskušavaju nešto novo da bi im seks donio više zadovoljstva dvanaest puta zadovoljnije spolnim životom.

Ključ za bolji seks krije se, dakle, u eksperimentiranju...

Svakako. Najveća bi pogreška bila misliti da znamo kako funkcionira naš partner ili mi sami. Već male promjene uobičajenoga mogu dosta poboljšati seks, primjerice milovanje cijelih grudi umjesto samo bradavica ili deset minuta dulja oralna predigra. Iskušajte predloženih jedanaest tehnika, jednu za drugom i uzmite dovoljno vremena. Pokušajte i bez partnera jer samo onaj tko točno zna što voli, zna to i prenijeti.

Što još povećava mogućnost za užitak?

Obazrivost! Ono što se događa u glavi ženama je pri seksu jednako važno kao i ono što tijelo čini ili osjeća. Tko misli samo na orgazam, u grču je. Pritom dokazano pomaže da se usredotočimo na taj trenutak, na to kako je partnerova koža topla dok vas dodiruje, kako mu miriše kosa ili kakva su mu okusa usnice.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj