Istine i zablude o "Velikom O"

07/11/2011

Donosimo odgovore na neka česta pitanja o ženskom orgazmu.

d

Je li orgazam uistinu dobar za zdravlje?

Jest! Primjerice, postoje znanstveni pokazatelji da orgazam smanjuje sve vrste boli, od glavobolje, kostobolje ili kod običnog "musklfibera". Razlog tome je što se za vrijeme vrhunca oslobađa velika količina oksitocina, kemikalije koja opušta, smanjuje bol, ali i olakšava povezivanje s partnerom.

Smanuje li kondom "doživljaj" i kod žena?

Nipošto! Ista je vjerojatnost da doživite orgazam s ili bez kondoma. Zapravo, može vam samo pomoći: osim što štiti od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, smanjuje "doživljaj" kod muškaraca, odnosno produžuje spolni odnos.

Postoji li G-točka?

Hm, to je pitanje na koji je vrlo teško dati točan odgovor. Naime, vjeruje se da postoji točka u blizini otovra vagine koja je bogata živčanim završecima te njena stimulacija vodi žene ka snažnom vrhuncu. Ako ćemo vjerovati engleskim znanstvenicima, G-točka ne postoji! A ako ćemo vjerovati talijanskim, onda postoji, a navodno imaju i čvrste dokaze za to. Uostalom, procijenite same...

Postaje li orgazam bolji s godinama?

Da i ne. Premda s godinama neke stvari u principu postaju lošije, vaš se seksualni život zaista može poboljšati. Pretpostavlja se da je razlog za to iskustvo: ljudi postaju svjesniji svog tijela, seksualno su iskusniji, imaju više povjeranja u partnera i lakše se mogu opustiti.

Može li promjena položaja za vrijeme seksa utjecati na orgazam?

Može - i to najčešće pozitivno! Ako imate problema s postizanjem vrhunca, razmislite o promjenama. Ne, ne morate promijeniti partnera - već male promjene položaja, ritma ili kuta penetracije mogu znatno promijeniti doživljaj. Lakše je doživjeti orgazam ako se mijenaju seksualni položaji ili kombinacije (na primjer, više oralnog, a manje vaginalnog seksa).

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj