Hormonoskop: vaši hormoni žele baš ovakav seks!

23/07/2016

Pitali smo estrogen, testosteron, progesteron, prolaktin, estradiol i oksitocin – prave gospodare naših misli, osjećaja i žudnji – kakva im kombinacija seksa i nježnosti odgovara pojedinih dana ciklusa. A ovo je naš seksi jelovnik za svaki dan u tjednu koji će zadovoljiti i najgladnije tijelo. U slast...

Da su žene apsolutno božanstvene, kao rajski otoci u Tihom oceanu, ali da nikada ne znaš kada će ih snaći hormonski tsunami, doznala sam vrlo rano. Na pragu dvadesetih pomagala sam jednom fotografu u studiju koji je morao snimiti seksi manekenku u badiću i sve se na tom snimanju činilo osuđeno na propast. Cura je bila nestrp­ljiva, svadljiva, agresivna, a u trenucima pauze na rubu suza priznala mi je da je trebala otkazati snimanje zbog PMS-a. Ta opće je poznato da su žene najljepše sredinom ovulacije, kada lice postane simetričnije, ten prozračniji, trbuh tanji, kosa sjajnija, objašnjavala mi je ona sva očajna i naduta, iako će baš zbog tih seksi fotki postati uskoro jaaako poznata.

Seksi PMS?!

No fotograf nije dijelio njezino mišljenje o plimi i oseki. Štoviše, bio je oduševljen fotkama snimljenim u jeku hormonske oluje jer su “joj grudi bile napetije, trbušić tako seksi, a lice je bilo daleko od izraza blažene dosade i zapravo je intrigiralo time jer nisi znao bi li te ošamarila, poševila ili zaplakala”. “Da, odsad snimam cure samo kada su u PMS-u, rekao je pobjedonosno”, a ja sam tada shvatila da nama život ne određuje samo horoskop (utjecaji izvana, tu naravno računamo i muškarce), nego ga dodatno kompliciraju i hormoni (vječni rat i mir iznutra). Slikovito rečeno – to vam je kao da su vam svaki dan planeti i zvijezde u drugačijim konstelacijama, vitlaju vas amo-tamo, sve dok ne zaboravite tko ste i što ste, a glavna obilježja karaktera prelijevaju vam se kao oni sastojci u koktelu Cosmopolitan. Pa ste tako jedan dan neurotični Blizanac, drugi dan pedantna Djevica, a onda nastupi tsunami i pretvorite se u bijesnog Lava koji riga vatru.

Hormonoskop

Slično je očito razmišljala i Amerikanka Gabrielle Lichterman, autorica knjige “28 Days: What Your Cycle Reveals about Your Love Life, Moods, and Potential” i stranice Hormonehoroscope.com na kojoj daje super savjete kako ukrotiti podivljale hormone. 

Tri vala požude

“Dobra je vijest da svaki hormon i svako razdoblje ciklusa ima svoje dobre i loše strane te da ih možemo natjerati da igraju u našu korist. Radi lakšeg snalaženja, podijelit ćemo naš hormonski mjesečni horoskop u tri dijela”, kaže Gabrielle. Prvi val, nazovimo ga zavodnički, traje od 1. do 11. dana i idealan je da se satima ljubite, flertujete i eksperimentirate jer su vam, zahvaljujući estrogenu, sva osjetila pojačana, a poljupci puno intenzivniji. Osim toga, to je savršeno doba i da pronađete dečka za duge staze jer ste nevjerojatno smireni, staloženi i, gle čuda, mudri.

Nakon toga slijedi opasno razdoblje (12. - 16. dana) – seksi val kada se doslovno pretvarate u sve ono o čemu potajno sanjaju muškarci: u divlju djevojku. Da, to su oni dani kada nam dečki jednostavno ne mogu odoljeti, mi nesvjesno nabacimo usku odjeću, dekolte, sanjamo o drugim muškarcima i one-night-stand nam više nije strana riječ. (Da, to su dani kada čak 160% više gledamo druge frajere, a prednost dajemo mačo tipovima jer smo i mi nabijene testosteronom).

Treći val nastupa od 17. dana i traje do prvog dana menstruacije, a vi se tada pretvarate u neuračunljivo čudovište koje dobije slom živaca ako vaš dragi pogleda neku drugu curu, a seks možete vidjeti jedino na TV-u. Šalimo se, naravno, jer ako malo bolje proučimo te hormone, čak i ta faza može biti super jer se u njoj suptilno javlja drugi val strasti. A kako bismo do maksimuma iskoristili ama baš svaki dan u ciklusu i iz njega izvukli što više nježnosti i strasti, sastavili smo vam pravi seksi jelovnik koji nudi baš ono za čim vaši ludi hormoni žude.

 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj