Ne, nije zbog njega: 10 razloga zašto je plakanje tijekom seksa totalno normalno

25/04/2021

Ako mislite da je to neugodno, pokušajte se pronaći u situaciji gdje vas nakon seksa hvata napad smijeha. Evo zašto je riječ o dva potpuno normalna, iako pomalo neobična scenarija.

Kada bi mogli birati, vjerojatno se nitko od nas ne bi želio minutama nakon nečeg tako dobrog osjećati tako… neobično, a posebno ako ste jedni od onih koji su nakon seksa bar jednom briznuli u plač. Ne brinite, u tome definitivno niste sami.

I, iako bi on mogao pomisliti da je njegova krivica, tu smo da vam objasnimo kako je vaša reakcija potpuno normalna i u potpunosti izvan naše kontrole. Možda je riječ o suzama radosnicama, možda o suzama olakšanja, a možda se ponekad prikrade i malo melankolije. Možda nije nijedno od toga. Naime, suze se mogu dogoditi i kao potpuno tjelesna reakcija.

Ako je pitati znanost, suze možemo objasniti takozvanom postkoitalnom disforijom (PCD), a simptomi mogu uključivati suze, tugu ili uzrujanost nakon seksa na koji ste i sami pristali pa čak i ako vam je cijelo iskustvo bilo itekako zadovoljavajuće.

Osim toga, PCD se događa se neovisno o tome kojeg ste spola i seksualne orijentacije, ali i neovisno o tome jeste li doživjeli orgazam ili niste.

A, ako je to nešto što vam se događa često, znamo bar 10 potencijalnih uzroka zbog kojega bi nakon seksa mogla uslijediti pokoja suza:

1. Sreća

Iako ga uglavnom povezujemo s tugom, postoji niz osjećaja koji mogu izazvati plakanje. Zato se nadamo da su ove vaše ipak samo suze radosnice.

2. Preplavljeni ste svime što se događa

Možda ste se u potpunosti izgubili u trenutku, a možda ste toliko uzbuđeni da se s time jednostavno niste znali nositi u tom trenutku. Ako ste skloni igranju uloga ili fantaziranju, nakon čega redovito slijede suze, pokušajte smanjiti doživljaj i jednostavno usporiti.

3. Vaše je tijelo preopterećeno svime što se događa

Jeste li upravo doživjeli najbolji orgazam u životu? Jeste li prvi puta u životu doživjeli nekoliko orgazama zaredom? Naime, intenzivan fizički doživljaj definitivno vas može navesti da se s njime ne znate nositi na ijedan drugi način.

4. Biološki odgovor

Iako još nema dovoljno istraživanja, neka od njih navode kako 32 do 46 posto žena doživljavaju redovan PCD koji se zasad objašnjava hormonalnim promjenama koje se događaju tijekom seksa, a vode do iznimno intenzivnih osjećaja.

5. Bol

Postoji niz stvari koje tijekom seksa i potpuno slučajno mogu izazvati iznenadni fizički bol. Neke od njih su nedostatak vlažnosti, trauma ili iritacija genitalija, infekcija, vaginalni grčevi i drugo. Ipak, prakticirate li određene radnje koje vam svjesno nanose bol (poput vezivanja ili pretjerano jakih udaraca), na vrijeme upozorite svojeg partnera te zajedno pronađite razinu boli koja je prihvatljiva i koja će vam oboma pružiti jednaku dozu zadovoljstva.

6. Tjeskoba

Plakanje je prirodna reakcija na stres, strah i tjeskobu. I dok je mnogim muškarcima vrlo lako isključiti mozak i u potpunosti se prepustiti užitku seksa, naši umovi nerijetko su negdje drugdje. Ako, uz to, prolazimo kroz posebno stresno razdoblje, seks bi vrlo brzo mogao postati okidač za krokodilske suze.

7. Osjećaj srama ili krivnje

Možda ste po prvi puta isprobali nešto što se smatra perverznim, “životinjskim” ponašanjem, a možda ste jednostavno puni nesigurnosti i vaš se um nije u potpunosti pomirio s činjenicom da vas je netko upravo vidio potpuno gole i ranjive. Ako je tako, duboko udahnite i popričajte sa svojim partnerom. Ponekad vas samo jedan razgovor može u potpunosti “izliječiti” od iracionalnih misli.

8. Zbunjenost

Ni zbunjenost nije nepoznat osjećaj kada je u pitanju seks, a upravo bi seks mogao biti i razlog. Možda se dogodilo nešto što uopće niste očekivali, a možda je vaš partner učinio nešto što niste htjeli da učini. Možda vaš partner djeluje nezadovoljno iako ste bili uvjereni da ste učinili sve da ga zadovoljite. Nažalost, seks nije baš uvijek super i, iako nitko od nas to ne želi, postoji mogućnost da će se jedno od vas kad-tad pronaći u situaciji u kojoj ostajete razočarani odnosno zbunjeni.

9. Depresija

Ako često plačete, možda je vrijeme da se konzultirate sa stručnjakom budući da su prečeste suze jedan od najvećih simptoma depresije. Drugi simptomi uključuju tugu, frustraciju, anksioznost, poteškoće sa spavanjem, gubitak koncentracije odnosno pamćenja, promjenu apetita, neobične bolove te gubitak interesa za svakodnevnim aktivnostima, uključujući seks.

Učestalost PCD-a veća je kod žena koje pate od poslijeporođajne depresije i to vrlo vjerojatno zbog velikih hormonalnih promjena.

10. Buđenje traume ili nasilja

Ako ste preživjeli bilo kakav oblik seksualnog nasilja, određeni pokreti pa i pozicije mogle bi probuditi preboljenu traumu. Budući da je riječ o stanju u kojemu ste posebno ranjivi, suze su potpuno prirodna i razumljiva reakcija, a ako je ovo nešto što se događa često, bilo bi dobro da neko vrijeme pauzirate sa seksom ili potražite stručnu pomoć.

Što učiniti ako zaplačete?

Ako je riječ o ozljedi i fizičkoj boli, obratite se liječniku. U suprotnom, razmislite o tome zašto plačete. Osjećate li emocionalnu ili fizičku bol? Osjećate li olakšanje ili uznemirenost?

Ako vaš odgovor spada u onaj sa suzama radosnicama, ne morate brinuti. Međutim, osjećate li se ugroženo ili uznemireno na bilo koji način, razgovarajte sa svojim partnerom i pokušajte doći do rješenja.

Što učiniti ako vaš partner zaplače?

Imajte razumijevanja i pažljivo ga pitajte što nije u redu, ali bez osuđivanja. Ponudite utjehu, ali im budite spremni dati prostora ako ga budu tražili. Slušajte ih i nemojte navaljivati s pitanjima. Jednostavno budite tamo za njih i pitajte ih kako im možete pomoći.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj