Ženski moza(i)k: Zaustavite Zemlju, silazim!

11/11/2016

Kako je uopće došlo do ovoga? Da se izbor svede na ovo dvoje ljudi? To je pravo pitanje i govori puno o tome u kakvom svijetu živimo. Jedna cura je jučer na post o američkim izborima napisala: “Ne razumijem zašto bi nas uopće trebalo to interesirati, pa nisu kod nas bili izbori!“ Da, bistra djevojko, tebi je Mensa popularni studentski restoran, nisam od tebe više ni očekivala.

Kanada je divna zemlja. Ako zanemarimo onog s grtalicom koji ti nanese dva metra snijega ispred ulaznih vrata u zimskim mjesecima pa moraš lopatati dok ne ispustiš dušu, Kanada je divna, uređena, obećana zemlja. I svi žele u Kanadu, pogotovo susjedi Ameri i to toliko očajno da su srušili njihove imigracijske stranice. Trump je pobijedio, Amerika je u šoku, pravac Kanada!

To me podsjeća na onaj vic kad su Muju pitali što bi napravio da dođe do smaka svijeta, a on je rekao: „Pokupio bi ženu i djecu i pravac – Njemačka!“

Ne znam je li Kanada ili bilo koja zemlja na ovoj našoj kugli dovoljno daleko da se sakrijemo od ljudske gluposti, zatucanosti, sebičnosti i jada koje proživljavamo u novom mileniju.

Posljednjih dana sam se naslušala i načitala komentara o rezultatima američkih izbora. Ne pada mi na pamet pisati politički osvrt, za to postoje kompetentniji ljudi koji se kuže u te njihove igrice koje se uvijek svedu na to da ništa nije onako kakvim se čini.

Ali možda jedan feministički osvrt? Dakle, čestitke američki narode! Upravo ste izabrali predsjednika koji je svaku ženu koja mu nije bila po volji izvrijeđao riječima: „debela svinja“, „odvratna životinja“, „sirova i glupa“. Kad ga je jedna novinarka izravno upitala zašto vrijeđa žene, nazvao ju je droljom. Drugoj je poslao kolumnu u kojoj je komentirala jedan njegov financijski neuspjeh, gdje je zaokružio njenu sliku i napisao: „The face of a dog!“. Jasno je da se radi o neskrivenom ženomrzitelju koji će reći da poštuje i voli žene, ali samo one žene koje stoje pored njega, smješkaju se i „idu mu niz (narančastu) dlaku“. I da, moraju biti zgodne, zato što uglavnom cijeni žene prema izgledu. Sam je priznao da su u „Pripravniku“, njegovom tv showu, pobjeđivale žene zbog svoje seksualne privlačnosti, nikako zbog sposobnosti i pameti.

To je čovjek koji je na Twitteru napisao da je normalno očekivati seksualni napad u vojsci ako stavite ženu i muškarca zajedno. Možda uvede odvojene škole za djevojčice i dječake po uzoru na našu gospođu Trump? Možda će dječake u tim školama učiti da je se udvaraju ženama „by grabbing them by the pussy“? Pa će im one dopustiti da im rade sve. Zašto bi dječacima to bilo čudno i neprirodno? To su samo „razgovori iz muške svlačionice“. Ako može američki predsjednik, mogu i oni!

Njemu je također odvratno da žena doji na javnom mjestu. Jednom je odvjetnica na nekom suđenju kojem je prisustvovao zatražila pauzu da nahrani bebu, na što je on poludio i vikao na nju da je odvratna. Stvarno razumljivo, zato što valjda ženske grudi služe samo za „grabbing“.

To je novi američki predsjednik? Da budem iskrena, ne mislim da je Hillary bolji izbor samo zato što je žena. To bi bio jednako pogrešan pristup. Feministički osvrt? Licemjerna je. Nije normalno da se žena smješka, pravi kao da se nije ništa dogodilo i drži muža za ruku nakon što mu je Monica popušila u Ovalnom uredu. Ali prva dama ne smije burno reagirati pa će stajati uz svog muža i progutati dostojanstvo jer ima dovoljno jak želudac za to. Zašto sad dizati paniku oko tog malog nemilog događaja? Zaboravimo sve, ja ću ostati prva dama, a on će za kaznu stajati uz mene kad ja budem predsjednica. To će biti moja osveta. Nažalost, sad je možda uvidjela da ga je ipak trebala šutnuti davno prije.

Kako je uopće došlo do ovoga? Da se izbor svede na ovo dvoje ljudi? To je pravo pitanje i govori puno o tome u kakvom svijetu živimo. Jedna cura je jučer na post o američkim izborima napisala: “Ne razumijem zašto bi nas uopće trebalo to interesirati, pa nisu kod nas bili izbori!“ Da, bistra djevojko, tebi je Mensa popularni studentski restoran, nisam od tebe više ni očekivala.

Da, trebalo bi nas interesirati to da je novi „vođa slobodnog svijeta“ seksist, rasist i homofob. Njemu je narod dao moć da kroji budućnost ovog našeg planeta, pa samim tim i našu budućnost. Nažalost, to je tako, ovi izbori su i naši izbori. Što možemo pametno i dobro očekivati od nekoga koji za svoju protivnicu kaže da nije u stanju zadovoljiti ni muža, a kamoli Ameriku? Što će reći za britansku premijerku, njemačku kancelarku ili našu predsjednicu ako ne budu njegove istomišljenice? Kako će netko tko ovako tretira ljude, odlučivati o bilo čemu?

NASA je otvorila prijave za sve ljude koji žele otići na Mars. Ima ih već više od 200.000. Više nisam sigurna je li i on dovoljno daleko. Ako narod koji jedini može mijenjati svijet nabolje, bježi u druge zemlje da ne gleda jad u svojoj, bojim se da će nas glupost pronaći čak i na Marsu.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj