Ženski moza(i)k: Zašto smo sve debele?

18/04/2016

Inače, u modnoj industriji je broj 38 „plus size“. Po tome je cura koja je visoka 1.75 i teška 65 kila – debela. Puno se u zadnje vrijeme priča o tome da se standardi mijenjaju i da cure koje se hrane stiroporom više neće šetati pistama. Promiče se zdrav i prirodan izgled, ali najpoznatije manekenke i dalje imaju 50 kila.

Ovo je Myla Dalbesio u kampanji koju je Calvin Klein osmislio za punije žene. Punije. Ona nosi konfekcijski broj 8, što bi kod nas bio 38. Ono, baš je debela.

f

Inače, u modnoj industriji je broj 38 „plus size“. Po tome je cura koja je visoka 1.75 i teška 65 kila – debela. Puno se u zadnje vrijeme priča o tome da se standardi mijenjaju i da cure koje se hrane stiroporom više neće šetati pistama. Promiče se zdrav i prirodan izgled, ali najpoznatije manekenke i dalje imaju 50 kila.

Tko je uopće postavio te standarde ljepote prema kojima smo sve mi s brojem 38 debele?  Čak i Calvin Klein! On kao pomiče granice sad. On je osviješten pa je u svoju kampanju uključio „puniju“ djevojku. Meni nije jasno zašto uopće postoje kategorije modela. Zašto se mora naglašavati da neka djevojka nosi veći konfekcijski broj? To je po meni diskriminacija svih djevojaka iznad broja 36. Nije li svrha modne revije da se prezentira nova kolekcija odjeće nekog dizajnera koji tu odjeću želi prodati? Znači, ti vidiš haljinu na cvjetiće koja ti se sviđa na reviji i koja super stoji na manekenki i želiš ju kupiti. Javiš se dizajneru, kažeš mu svoj konfekcijski broj, platiš haljinu unaprijed, jedva čekaš da stigne. I kad konačno stigne, probaš je, pogledaš se u ogledalo i vidiš veliku cvjetnu livadu. Čista prijevara. Ta haljina je predivno izgledala na curi koja je dvadeset kila lakša od tebe. Meni isto neka odjeća izgleda bolje na vješalici u ormaru nego na meni. Zato što je vješalica mršavija od mene.

Sve je to predstava. Predstava u kojoj svi mi pristajemo sudjelovati. Tako su nas naučili u ovom dijelu svijeta gdje te sa svih strana bombardiraju nametnutim standardima ljepote. U reklamama, u dućanima, na jumbo plakatima smješkaju se djevojke broj 34. Dnevno dobijem nekoliko spam mailova u kojima mi nude raznorazne sprave za zatezanje, učvršćivanje, znojenje, vibriranje. Pojas za mršavljenje. Tabletica od čokolade će mi smanjiti apetit jer će mi nabubriti u stomaku. Nešto s čim ćeš smršaviti dok spavaš. I nekako na trenutak uvijek povjerujem u to. Dok ne probam tableticu od čokolade koja će me podsjetiti da u ormaru imam onu veliku pravu čokoladu s cijelim lješnjacima. Je li mi smanjila apetit? Naravno da nije, samo sam osjetila još veću želju za čokoladom.

Jesi li ti jedna od onih cura koja počinje dijetu od ponedjeljka? Ili još bolje od prvog u mjesecu?  Ona koja broji dane do ljeta i izračunava koliko najviše kila može skinuti do tada? Potpuno te razumijem. Jedna si od nas mnogih. Pa onda stoput započinješ s dijetom. Limun dijeta, Angelina Jolie dijeta, Dvadeset kila u dvadeset dana dijeta. Pa kreneš u teretanu pa si na kraju dana umorna i gladna i onda naručiš pizzu. I tako sve u krug.

Nemoj se mučiti. Slušaj svoje tijelo jer ono najbolje zna što ti treba. Nemoj gladovati jer gladne cure nisu sretne. Možda misliš da ćeš biti sretna mršava i gladna, ali nećeš. Sretne cure su zdrave cure, one sa stavom i sa samopouzdanjem. Sretna cura je ona koja će uživati u hrani. Ona koja prihvaća sebe. Kad počneš voljeti i prihvaćati sebe, drugi će te obožavati.

Vidi Luciju Lugomer. Cura fura svoj film. Na naslovnici talijanskog Voguea – lijepa i samouvjerena. Ne pada joj na pamet smršaviti. A zašto i bi? Osjeća se dobro u svom tijelu. Ne obazire se na zločeste komentare jer je vjera u sebe ono što te čini lijepom i jakom ženom. To nema veze s konfekcijskim brojem. Onoga dana kad dizajneri budu radili revije za sve žene i kad pistom prošetaju Lucije bez posebne najave da se radi o plus size modelima – onda ćemo moći reći da smo osviješteni. Do tada, navijamo za ljepotu u svim veličinama.


Sara Schmidt

Novo

Komentiraj