Ženski moza(i)k: Vaginalna manipulacija

18/11/2016

Mi bismo najradije da naš muškarac napravi ono što mi mislimo, zato što nije fora tražiti nešto od njega, nego je fora da on sam shvati da mi to od njega želimo.

Jučer sam na Jarunu pretrčala 7 kilometara. Ja. Trčala. Ona koja mrzi trčanje. Razlog je onaj čije se ime ne smije spominjati. Onaj zbog kojeg bih, da sam ostala kući, pojela televizor u kojem je kad sam izlazila iz stana, pjevao Jacques. I njega bih pojela. Vaga mi je prije par dana, kad sam htjela provjeriti težinu, rekla da stanemo jedan po jedan. Jako neugodno iskustvo. Zato sam trčala. Ne želim da mi se vaga obraća, ne želim pojesti Jacquesa, a najmanje želim PMS svađu, zato što su to one svađe kad te odvjetnik može obraniti jedino ako dokaže tvoju neuračunljivost.

„Časni sude, moja klijentica nije počinila ovaj zločin s namjerom. Imamo neosporive dokaze da je moja klijentica čula glasove iz vage koja se nalazila u kupaonici. Vaga joj je sugerirala da je nikakav muškarac u kući ne bi trebao podsjećati da je u PMS-u. Isto tako, vaga joj je predložila upotrebu oštrog predmeta i tuš zavjese.“

Moj muškarac zna da se u te dane mora dobro prikriti, po mogućnosti stopiti s namještajem da bude manje uočljiv i ne praviti nagle pokrete. Nikako me ne gledati u oči. Što manje govoriti, a ako baš mora, onda birati riječi i tonalitet. I nikako, ali baš nikako, ni pod koju cijenu ne smije izgovoriti: „ŠTA JE, OPET SI U PMS-U?“

Kad hormoni divljaju, za posljedice ne odgovaram. Ipak, postoji nešto na što mogu utjecati kad je svađa u pitanju, a to je – manipulacija. Svi se služimo time, svjesno ili nesvjesno. Onako službeno, manipulacija je smišljeno korištenje izvrnutim činjenicama kako bi se ostvarila kontrola nad nekim ili nečim. Svi volimo pobijediti u svađi, nemojmo se lagati. Iskoristit ćemo sve postojeće alate da dobijemo bitku, a da istovremeno budemo žrtve.

Žene su tu puno vještije. Mi bismo najradije da naš muškarac napravi ono što mi mislimo, zato što nije fora tražiti nešto od njega, nego je fora da on sam shvati da mi to od njega želimo.

Da razjasnim. On želi s dečkima van. Tebi se ta ideja uopće ne sviđa jer, šta on ima raditi vani bez tebe ako se tebi ne ide i u PMS-u si? Zašto ne bi ostao s tobom da gledate film? Ali ako mu tako kažeš, mislit će da ga želiš kontrolirati i svi njegovi frendovi će to misliti, a ti ne želiš da se o tebi loše misli. Zato mu kažeš: OK. Sasvim kratko, bez entuzijazma. On će te još jednom pitati je li to stvarno u redu i jesi li sigurna da ti ne smeta. Ti ćeš reći da je u redu i da ćeš pogledati onaj film koji ste htjeli zajedno za vikend, ali nema veze. On će se početi spremati, ali će se već u ovoj fazi početi loše osjećati zato što će ga gristi savjest. Na vratima ćeš mu uputiti tugaljiv ali ohrabrujući pogled, kao da odobravaš njegov izlazak. Ne bi bilo loše dodirnuti se za stomak jer- uf grčevi. Ako si napravila sve kako treba, on bi se trebao vratiti za maksimalno pola sata, reći da je vani tapija i ušuškati se s tobom pod dekicu taman u trenutku kad stisneš play.

Ima još jedan vrlo efikasan alat manipulacije. Protupitanja. Tu će uvijek izgubiti. Moraš uvijek postaviti više pitanja nego što on ima odgovora.

On: Zar ti stvarno trebaju još jedne cipele?

Ti: Zar tebi stvarno treba nova igrica?

On: Kakve sad to veze ima? Pitao sam te za cipele.

Ti: Kakve veze imaju cipele s tim da si non-stop na igricama?

On: Ja sam prvi počeo s pitanjem na koje mi nisi odgovorila. Zašto sve izvrćeš?

Ti: Zašto ti mijenjaš temu kad te pitam za igrice?

Tu negdje bi on već trebao odustati. Ako se kojim slučajem to ne dogodi, samo nastavi s protupitanjima.

Vrlo moćna taktika manipulacije je dobro staro plakanje. Oni to jednostavno ne mogu podnijeti. Pazi samo da nije pretjerano i prečesto. Trebalo bi biti onako kao da ne želiš nego ti suze jednostavno same idu.

Šutnja je isto odlična ideja. Osim što u to vrijeme možeš smišljati novu taktiku, a on misli da je rasprava gotova, šutnjom ćeš sigurno postići puno više nego svađom. Kad on poludi zato što više ne može podnijeti tu situaciju, moraš samo reći: „Zašto sad vičeš? Pa ja nisam rekla ni riječ.“ Ako ubaciš malo plakanja, to je to. Gem-Set-Meč.

Mislili ste po naslovu da ću pisati o seksu? Hm. Seks dolazi u obzir samo ako pobijedimo u ovim svojim malim bitkama. To nam je jako važno. Seks dođe kao završni udarac. Tu oni ionako uvijek kapituliraju.

No jedina stvar koja žensku manipulaciju čini toliko zloglasnom jesu stereotipi. Mislite da muškarci nemaju svoje trikove?

Ako žena nakon napornog radnog dana dođe kući, očisti stan, opere, opegla, skuha ručak, to je dobra žena, PRAVA ŽENA, jedina prihvatljiva. Ako muškarci ujutro skuhaju kavu, oni su muškarci iz snova. Ako peglaju, onda su materijal za Instagram, a ako znaju kako okrenuti palačinku, te večeri bez ikakve sumnje slijedi seks. No to je materijal za neku drugu kolumnu.

Žene su vješte manipulatorice. Istina je, neću poricati. One imaju nevjerojatnu moć značenje riječi „kompromis“ promijeniti u „radit ćemo ono što ona hoće“. To je jedino ispravno.

S druge strane, to nas doista ne čini monstrumima. Ako nam pokažete da nas volite i onda kad smo pomalo nepodnošljive, kad plačemo bez razloga, pojedemo vam svu čokoladu u stanu i vičemo na vas jer ste nas „čudno pogledali“, pobrinut ćemo se da vam pokažemo da to znamo cijeniti – ponekad seksom, a ponekad i onim malim, suptilnim sitnicama koje bi svakome uljepšale dan.

d

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj