Ženski moza(i)k: Što je muškarac bez batina

26/02/2016

Sve u svemu, nitko ne kaže što se dogodi nakon što diplomiraš. Zato misliš da će ti se život iz temelja promijeniti, krenut ćeš putem prosvjetljenja na kojem ćeš dobiti odgovore na pitanja „tko sam ja? „ i „što je život?“ Za početak sam samo skužila da sam se malo zeznula jer sam završni napisala sama i sad se više nikad neću moći zaposliti u nekom ministarstvu.

Prošli tjedan sam konačno diplomirala. Sad sam samo novinarka. Nisam više novinarka-mislim-praktički-novinarka-mislim-dala-sam-sve-ispite-prije-dvije-godine-ali-me-još-čeka-završni-ali-radim-pa-nemam-vremena-ma-evo-sad-ću-baš-sam-sad-mislila-novinarka. Sad sam samo novinarka. Reakcije su bile sve manje-više očekivane – mami i cijeloj obitelji to sam objavila na mamin rođendan. Doduše, mama je počela plakati i prestala čitati čestitku naglas prije nego je ostatak čuo o čemu je riječ, pa su svi (logično) pretpostavili da sam trudna. Sljedećih nekoliko minuta sam uvjeravala ljude da nisam. Deda me pitao koji ću sljedeći faks upisati i kad se selim na Novi Zeland i kako to mislim ne selim se na Novi Zeland.

Sve u svemu, nitko ne kaže što se dogodi nakon što diplomiraš. Zato misliš da će ti se život iz temelja promijeniti, krenut ćeš putem prosvjetljenja na kojem ćeš dobiti odgovore na pitanja „tko sam ja? „ i „što je život?“ Za početak sam samo skužila da sam se malo zeznula jer sam završni napisala sama i sad se više nikad neću moći zaposliti u nekom ministarstvu. Kužiš, zez. Zapravo, sad mogu sve jer te u to uvjeravaju svi motivacijski govornici - samo moram izabrati. A meni nikad nije išlo to biranje. Zato ručak na Pauzi krenem naručivati oko devet ujutro, filmove redovito biram toliko dugo da me prođe volja za gledanjem, a na izborima si pomažem brojalicama jer su svi toliko dobri i divni da ja ne znam, ja bih sve. Teško mi je odlučiti se samo za jednu stvar kad je izbor beskrajan i sve je nekako fora, zabavno i primamljivo. Zato sad sjedim po cijele dane i ne radim apsolutno ništa. Jer i to mogu.

A kad ne radiš ništa, onda dopuštaš svakakvim informacijama da ti uđu u glavu. Tako je naprimjer u Italiji, muž prijavio ženu policiji jer mu ne kuha i ne sprema „dovoljno“. Policija nije prijavu odbacila kao apsurdnu i smiješnu, nego je slučaj proslijedila sudu i sad ženu čeka suđenje i moguća kazna do šest godina zatvora. Nije li to grozno? Zamisli takav brak. Kako se usuđuje, kako može i do čega točno mora doći da na takav način tretiraš svog životnog partnera? Mislim, jadan taj muškarac.

U članku mu nije spomenuto ime, što je razumljivo jer mislim da se jadnik dovoljno napatio i zaista ne želimo da ga još jedna okrutna beskorisna žena ocrnjuje u svojim kolumnama, pa ćemo mu dati neko stereotipno talijansko ime. Tipa Björn.
Tko zna što jadan Björn mora još raditi! Možda ga ta zla žena tjera da usisava, ide u dućan i baca smeće. Možda i kuhati nekad mora! Strašno, strašno.

U jednom drugom članku čitam kako je žena pretukla muža jer je "previše" ispuštao vjetrove. Sad je on u bolnici, a ona u zatvoru. Žena na slici ima rasječenu usnicu jer je „naletjela“ na njegov lakat dok se on branio od njenih udaraca. Ona je na kraju tučnjavu završila tako što ga je pošpricala suzavcem. Jer to drže u kući za takve slučajeve. Valjda je ona zaključila da je suzavac dobra protuteža njegovim vjetrovima. Pa ti prdi prijatelju!

Nego, kako znati da li netko „dovoljno“ sprema i kuha ili „previše“ ispušta plinove? Piše li to u nekom predbračnom ugovoru? Ovjerava se kod javnog bilježnika?
Možda bi parovi trebali o tome otvoreno razgovarati i usuglasiti se.

Član 17.
Žena je dužna svom partneru najmanje jednom dnevno kuhati topli obrok koji mora biti uravnotežen, a opet da mužu guzica bude zadovoljna.

Član 22.
Muž ima pravo triput tjedno ispuštati plinove i to u trajanju od najviše pet sekunda po plinu.

Član 47.
Žena je dužna svakodnevno pospremati mjesto stanovanja, a muž je dužan na njen zahtjev dignuti noge na tabure kako bi ona mogla ispod njega usisati pod.

Član 56.
Muž se obvezuje obavljati bračne dužnosti najmanje dvaput tjedno, dok je žena dužna iste obavljati najmanje četiri puta tjedno.

Član 60.
Ženi se dozvoljava upotreba suzavca nad mužem ako žena upotrebom zdravog razuma procijeni da je to nužno.

I tako dalje. Da su Björn i gospođa sa suzavcem potpisali takav predbračni ugovor, možda danas ne bi bili u bolnici/zatvoru. Valja se dobro pripremiti za bračni život, nikad se ne zna. Danas si mlad, lud i zaljubljen – sutra ležiš u bolnici jer si prdio.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj