Ženski moza(i)k: Slatke male tračerice

08/02/2016

Osim što je debela, loše se oblači, nema novaca i prodaje se za traperice, doznala sam da živi s mamom „koja izgleda ful staro“ i „retardiranim bratom“, i da „glumi neku studenticu na Pravnom“.

Sjede tako njih dvije na zubatom suncu subotnje špice. Obje modno usklađene, gotovo iste bundice od umjetnog krzna i čizme iznad koljena s previsokom petom. Sunčane naočale plavih okvira, jarko crveni ruž, umjetni špicasti nokti, smeđa kosa u valovima i iPhone6 na stolu.

-    „Kažem ti, ful mi je digla tlak. Kao nema vremena jer radi! Glupača jedna. A si vidjela kak se počela oblačit?“
-    „Ma užas. Si vidjela kak fura one tajice? A debela ko krava. A kaj je sad skupa s onim tipom kaj ima onu firmu?“
-    „Da ej! Kao radi kod njega, možeš mislit...“
-    „Pa fakat radi... na njemu! Možda joj kupi sise... hahahhahaha...“
-    „Hahahahahhahaha!“

Dok su se one slatko smijale kao da su same u svemiru, ja sam za susjednim stolom zamislila debelu sponzorušu u metalik rozim tajicama s malim sisama kako u kuhinjici neke firme, pored mašine za kavu, oralno zadovoljava svog šefa. Nije lijep prizor, znam, ali stvorila sam sliku o osobi koju ne poznajem u dvadesetak sekundi.

-    „Kaj je rekla da će doć?“, nastavlja ona s dužim ekstenzijama.
-    „Da, u pol jedanajst. Baš me zanima kaj će obuć... valjda ne opet one trapke? Predosadna je.“
-    „Zakaj joj dečko ne kupi neki komad kad ona nema para? Zaslužila je valjda...hahahhahahaha!“
-    „Hahahahahhahaha!“

U sljedećih deset minuta doznala sam da se cura koja se treba naći na kavi s frendicama, zove Petra. Osim što je debela, loše se oblači, nema novaca i prodaje se za traperice, doznala sam da živi s mamom „koja izgleda ful staro“ i „retardiranim bratom“, i da „glumi neku studenticu na Pravnom“.

Ove dvije su se super zabavljale tračajući curu koja se svakog časa trebala pojaviti. Nisu se ni potrudile stišati pa je, osim mene, pola terase bilo upoznato s Petrinim likom i djelom. Znam da je svih, kao i mene, zainteresirala priča. Čovjek za susjednim stolom nekoliko puta je pogledao na sat, vjerojatno provjeravajući je li već pola jedanaest. U jednom trenutku sam pomislila da je negdje skrivena kamera i da su svi tu zbog mene i da će početi pjevati i izvesti flash mob, a na kraju će Petra (koja je zapravo glavna koreografkinja) otplesati s mojim dečkom "All the single ladies", nakon čega će me on zaprositi.

Srećom, to se nije dogodilo jer se Petra pojavila i sjela, a da nije zapjevala niti zaplesala. Ove dvije su je dočekale poljupcima i komplimentima „kak fakat fenomenalno izgleda“, kao da je do prije minutu nisu olajavale. Ona je popravila kosu i nesigurno pogledala oko sebe. Svi pogledi su bili uprti u nju i sigurno je mislila da ima neku fleku na kaputu ili špinat među zubima. A bila je stvarno prekrasna, lijepo građena cura prirodne svijetle kose, plavih očiju, s možda prejakom šminkom za njenih osamnaest-devetnaest  godina. I u trenutku je bilo sve jasno.

Dvije „wannabe Petre“ hrane svoje zavidne duše ogovaranjem bolje, ljepše i uspješnije cure od njih. Znaju da je ona superiornija u svakom pogledu. Ide na fakultet, radi, pomaže majci koja je ostala bez posla i brine se o bolesnom bratu. Lijepa je i bez šminke iako pokušava kopirati dobrostojeće frendice i uklopiti se u njihov fancy svijet. Voljela bi se oblačiti kao one, ali si to ne može priuštiti, pa provodi slobodno vrijeme u njihovom društvu kako bi postala modno osviještena i naučila pravila ponašanja dobre špicerice. One to koriste jer tako imaju moć nad njom, a ogovaraju je da sakriju činjenicu da joj zapravo zavide.

Klasična priča. Takvi su ljudi – što više umanje vrijednost onoga drugoga, to će više uzdignuti sebe. Ako je cura lijepa, onda je sigurno glupa. Ako je pametna, ima brkove i ne zna se obući. Ako je uspješna, sigurno mu je dala. Ne može cura biti lijepa, pametna i uspješna, nema šanse.

Mali bezazleni trač koji neće nikoga povrijediti može se oprostiti, ali olajavanje na špici, na terasi punoj ljudi, ono koje će nekoga duboko poniziti i uništiti mu reputaciju – to je već nešto sasvim drugo. To puno više govori o njima samima nego o žrtvi. Ono što ovaj par ekstenzija ne zna, a jasno je kao dan, je da će upravo one postati, ako već nisu, predmetom ogovaranja. To je kao bumerang – vrati ti se kad tad u glavu.

Platila sam kavu i ustala. Prošla sam pored njihovog stola, dodirnula lagano curu po leđima i rekla: „Bok Petra, oprosti, znam previše o tebi pa ti moram nešto reći. Ovo ti nisu frendice. Ti si divna upravo takva kakva jesi, nemoj pokušavati postati one, ok?

Petra je pametna cura, ona će shvatiti. Petra se ne druži sa zavidnim, zločestim, podlim, licemjernim tračericama. Budi kao Petra.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj