Ženski moza(i)k: Preživjeti petak 13.

13/11/2015

Ako vam je preteško izgovarati paraskevedekatriafobija, može i frigatriskaidekafobija. Za prijatelje.

Opet petak trinaesti! Već treći ove godine. Dan kad se događaju užasne stvari. Prošli petak trinaesti, na primjer, nisam dobila Eurojackpot, a na taj dan u veljači nisam imala dečka iako je dan poslije bilo Valentinovo. Tad sam shvatila – ja sam paraskevedekatriafobičarka. Iskreno, mislim da su ovo ime izmislili ljudi koji su izmislili i petak trinaesti samo da nas još više plaše. Jer dužu riječ ne poznajem, osim možda “prijestolonasljednikovičičinima”, ali zaista ne znam tko, kada i gdje bi to mogao upotrijebiti.

Kako već imam iskustva s crnim petkom, odlučila sam s vama podijeliti trinaest (nego koliko?) savjeta kako preživjeti ovaj ukleti dan.

1. Pravite se da nije petak trinaesti. Promijenite datum na satu, mobitelu, laptopu i svemu ostalom gdje se on pojavljuje. Ako mogu mijenjati sat dvaput godišnje, zašto vi ne biste promijenili datum?

2. Najbolje je da odmah ujutro zaključate vrata, progutate ključ i lancima se zavežete za radijator ili neki teži predmet. To će svakako pomoći da ne dođete u iskušenje izlaziti iz stana. Netko će vas već pronaći idućih dana pa ne morate brinuti.

3. Ako ste baš jako hrabri i mislite da nije potrebno vezivanje, onda svakako ograničite kretanje po stanu. Posvuda vreba opasnost pa nemojte koristiti nikakve kućanske aparate, a nije poželjno ni konzumiranje hrane. Sklupčajte se ispod nosećeg zida i pričekajte jutro.

4. Ako imate šefa, profesore ili roditelje koji ne razumiju da na ovaj nesretan dan trebate ostati kod kuće, ignorirajte ih. Slobodno ostanite na bolovanju jer je vaša sigurnost ipak najvažnija.

5. Nikome ne otvarajte vrata! Zabilježen je slučaj da su Jehovini svjedoci na jedan petak trinaesti uspjeli ući u žrtvin stan. Zato ne vjerujte nikome.

6. Pljujte. Ako su to stoljećima mogli raditi stari šamani kako bi uklanjali kletve, zašto ne biste i vi? Pljujte na sve što mislite da je ukleto. Pljujte po rubovima stolova i ormara koji vrebaju na vaše nožne prste.

7. Otkažite termin za frizuru. Ovo je jedini dan kad ćete u salon ući na pranje i feniranje i izaći s bobom.

8. Ne javljajte se na telefon. Zaista, je li se ikad ikome u ijednom horor filmu dogodilo išta dobro jer se javio na telefon? Što ako je Hrvatski Telekom???

9. Ako ipak odlučite izaći iz kuće ili stana, jer, budimo realni, nigdje niste potpuno sigurni, ni pod koju cijenu se nemojte prestati kretati ubrzanim korakom, po mogućnosti trkom cik-cak. Tako ćete maksimalno umanjiti opasnost od biciklista sa slušalicama, pješaka s mobitelima i zalutalih metaka iz Dubrave.

10. Inače se triput kucka o drvo kako bi se izbjegla nesreća, a vi ovaj petak trinaesti budite pametniji i zabijajte se glavom u stabla obližnjeg parka za najbolji učinak i vlastitu sigurnost.

11. Mogućnost da ćete naletjeti na crnu mačku veća je no ikad. Zato se dobro opremite i sa sobom imajte sprej u boji. Samo se pobrinite da je siguran i nije testiran na životinjama.

12. Ako baš morate voziti taj dan, vozite vrlo sporo. Ne obazirite se na nervozu onih koji su u koloni iza vas. Na semaforu budite sigurni da je zeleno svjetlo upaljeno barem minutu prije nego krenete.

13. Nikako ne palite TV jer bi se moglo dogoditi da i vi vidite čuvenog "Goranovog ugora" što će vam prouzročiti dodatni strah i nevjericu. Ili još gore, da se Karamarko nasmije.

Sretno!

Photo credit: Selma Hamidović

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj