Ženski moza(i)k: Pismo budućem mužu 2

29/09/2016

Otkad postoji YouTube pogledala sam previše neuspjelih prosidbi i vjeruj mi, nije lijepo. Nemoj ono po stadionima i na mikrofon zato što je to stvarno nezgodno. Može ti pasti prsten kao jednom frajeru s YouTube-a pa su ga gledatelji onda morali tražiti, on je bio očajan i hvatao se za glavu, a ona je propadala u tribinu od srama. Osim toga, na našim stadionima bi to bilo skoro nemoguće zato što bi u trenutku tvoje prosidbe navijači vjerojatno hukali protiv HNS-a, neki pametnjaković bi bacio baklju, prodavač bi ti nudio sjemenke, a Juventus bi dao gol. Onda bi ti počeo ispočetka pa bi Juventus opet dao gol.

Dragi budući mužu,

ponukana jednim prilogom o ženama iz plemena u Namibiji kojima je reporter pokazao snimku našeg europskog vjenčanja, a koju su one popratile s gnušanjem, odlučila sam ti napisati još jedno pismo.
Što se prosidbe i vjenčanja tiče. Da ne bude „nisam znao“.

Naime, ženama iz tog plemena je ružna mladenka u bijeloj vjenčanici i one to ne bi nikada stavile na sebe, što je i logično s obzirom na to da hodaju gole i slobodne. Jest da ih muž mora kupiti od oca za nekoliko krava ili koza, ali ta sitnica se kompenzira činjenicom da se smije seksati s drugim muškarcem ako je muž na putu.

Da bude jasno - za mene neće biti potrebno dovoditi krave, a ja se vjerojatno neću seksati s drugima dok si ti na putu zato što a) nećeš putovati bez mene b) bit ćeš savršen pa neću željeti drugoga c) prebrzo ćeš se vratiti. Točan odgovor možeš potražiti na dnu ovoga pisma.

Prosidba
Ja se tu ne bih trebala previše miješati. Ipak je to tvoja odluka kad, gdje i kako. Ipak, dozvoli da ti na vrijeme kažem neke stvari. Trebaš biti siguran da ću pristati, a za to bi trebali određeno vrijeme provesti zajedno. Zato nemoj ono „vjenčali smo se nakon mjesec dana“ jer toliko će nam otprilike potrajati i brak. Otkad postoji YouTube pogledala sam previše neuspjelih prosidbi i vjeruj mi, nije lijepo. Nemoj ono po stadionima i na mikrofon zato što je to stvarno nezgodno. Može ti pasti prsten kao jednom frajeru s YouTube-a pa su ga gledatelji onda morali tražiti, on je bio očajan i hvatao se za glavu, a ona je propadala u tribinu od srama. Osim toga, na našim stadionima bi to bilo skoro nemoguće zato što bi u trenutku tvoje prosidbe navijači vjerojatno hukali protiv HNS-a, neki pametnjaković bi bacio baklju, prodavač bi ti nudio sjemenke, a Juventus bi dao gol. Onda bi ti počeo ispočetka pa bi Juventus opet dao gol.


Moraš paziti i na vrijeme. Ako me odlučiš, recimo, zaprositi u Irskoj i misliš da bi to bilo romantično na stijeni koju zapljuskuju valovi u sumrak, imaj u vidu da bi ti val mogao odnijeti prsten. I mene. I tebe. Zauvijek.

Zatim one prosidbe s koreografijom. Mislim, tko to može uopće pratiti/platiti? Uključiš pedeset ljudi, spremaš se mjesecima da sve bude savršeno, ljudi plešu, pjevaju, stepaju, vježbaju na trapezu i onda dođeš ti kao šlag na kraju i nemaš pojma o pjevanju i plesanju i sve pokvariš. Naravno da ću odbiti. Full bi se iznervirala.

Zato pazi što radiš. Naravno, tvoja je odluka. Nemoj pogriješiti. Samo kažem.

Vjenčanje

To znači da si uspio. Nisi morao mijenjati krave ili deve za mene, samo si morao smisliti dobru prosidbu. Bravo!

Recimo da nećeš imati ništa s haljinom, cvijećem ili aranžmanima. Ali na tebi će biti izbor kuma koji će vjerojatno biti tvoj najbolji prijatelj. Znam da ću morati prihvatiti tvoje prijatelje ako te volim, ali nadam se da će to biti čovjek kojem možemo vjerovati. Molim te da ima prstenje kad se to od njega traži, da ne baulja pijan, da te ne grli i ljubi i da ti ne govori svakih deset sekundi:“Još možeš pobjeći endefre!“ Isto tako, mora paziti da među prisutnima ne bude neka tvoja bivša koja će jedva dočekati pitanje:“Ima li netko nešto protiv?“

Što se tiče kolone svadbenih vozila, nadam se da ćemo složiti da ne želimo zastavu. Stvarno. Pijani, polugoli gosti vijore zastavom kroz prozore auta. Zašto? I muzika. Molim te, obećaj mi da ćeš paziti na muziku.

Ako ti povjerim izbor mjesta za vjenčanje, želim da znaš da ne dolazi u obzir ono u zraku s padobranom, na dnu mora, na terasama zgrada s niskim zidovima i u Las Vegasu. Znam da se Tony Cetinski oženio tamo, ali to mu je treći put. On je već sve prošao pa si može dozvoliti Elvisa za kuma.
E da, i voljela bih da se stvarno pripremimo za prvi ples. Ono baš da rasturimo. Zbog toga ćemo vjerojatno morati ići u plesnu školu. Nemaš ništa protiv, jelda?

I to bi ukratko bilo sve. Nadam se da nisam prezahtjevna. Ako se sjetim još nečega, možda ti napišem još poneko pismo.

S ljubavlju, tvoja buduća žena. 


E, da, točan odgovor je b.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj