Ženski moza(i)k: On me stvarno jako voli

23/09/2016

22.9. obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovo je samo jedna u nizu brojnih priča u kojima će se pronaći zastrašujuće velik broj žena, a tek će se nekolicina usuditi ispričati svoju.

Ispričat ću vam priču o Heleni. Helena je bila visoka brineta manekenske građe, cura na koju su sve ostale cure u društvu bile ljubomorne zato što je bila zapreka  u lovu na slobodne mužjake.  Kad se izlazilo s Helenom, nisi imala šanse doći do izražaja. Privlačila je muškarce poput magneta, bila je lijepa, pametna i duhovita, jednostavno je imala – ono nešto. Znala je zavoditi, ali ih je uvijek držala na distanci zato što ju nijedan nije uspio dovoljno zainteresirati.

Jedne subote tijekom ženskog izlaska, dok smo nas četiri umirale od smijeha iz samo nama poznatih razloga, nedaleko je stajao najzgodniji frajer ikad i promatrao nas svojim dubokim tamnim očima i laganim smiješkom na usnama.

-    Ajme Helena, pazi frajera! - slinila je Martina.
-    Uuuu, bezobrazno lijep - dodala je Ana.

Helena  značajno namigne:  - Mislila sam da su Apoksiomena ostavili na Lošinju.
Do kraja večeri,  Apoksiomen nam je platio još dvije runde pića, rekao da se zove Goran, te nas je nenametljivo šarmirao i zabavljao. Helena je prečesto popravljala kosu i pravila se nezainteresiranom, ali se sve završilo tako da smo se samo nas tri vratile taksijem kući, a ona je otišla s Goranom.

Sljedećih nekoliko tjedana rijetko smo ju viđale, lebdjela je u svojoj zaljubljenosti, a u kratkim telefonskim razgovorima doznale smo da se već preselila kod Gorana i da je presretna. Bilo nam je drago iako nam je nedostajala subotama kad smo se smijale iz samo nama poznatih razloga.

Nakon dva mjeseca uspjele smo se dogovoriti za izlazak i jedva smo čekale vikend da čujemo novosti i kako to izgleda živjeti s takvim komadom kao što je Goran. Željele smo znati sve. U detalje.

Helena je rekla da će doći direktno u klub i to je bio prvi put da se nismo našle u našem kafiću i zajedno vozile. Kad smo nas tri ušle, ona je već bila tamo. Nasmijala se, ali se odmah vidjelo na njenom licu da nešto nije u redu. Djelovala je umorno i zabrinuto. Kad smo je pitale kako je, rekla je da uživa i da je Goran predivan, da je obasipa pažnjom i da sve svoje slobodno vrijeme provodi s njim, ali nije htjela govoriti o detaljima, iako smo se nadale da će nam povjeriti vruće priče iz spavaće sobe. I ostalih prostorija.

Tijekom večeri je stalno pogledavala mobitel i nekoliko puta tipkala poruke i odlazila u WC razgovarati. Zapravo, bila je prisutna samo tijelom i nije nas uopće doživljavala. Nakon otprilike dva sata rekla je da mora ići i da Goran dolazi po nju.  Ostale smo stajati s velikim upitnikom iznad glave.

Otprilike mjesec dana nakon tog izlaska, Helena me je pozvala na proslavu svog rođendana. Rekla je da neće biti veliko društvo, nas četiri i nekoliko Goranovih prijatelja. Kad nam je te večeri otvorila vrata, šokirale smo se kako izgleda. Jako je smršavila, a tamni podočnjaci su joj prekrili pola lica. Stan je bio sterilno čist, sve na svom mjestu, stol postavljen pod pravim kutem kao u izložbenom prostoru.

Goran je bio šarmantan i duhovit, smijali smo se, a u jednom trenutku je netko pitao Helenu kako to da je tako smršavila i je li sve u redu.

-    Ma naravno da je u redu, pa trebala je skinuti onaj celulit s guzice, znaš da ja ne volim debele! - ispalio je Goran.

U prostoriji je nastao tajac, svima je bilo super neugodno, a samo se Helena malo nasmijala kao da nam želi dati do znanja da se on samo šalio. Kasnije je palo još nekoliko njegovih primjedbi na njen izgled i ponašanje, sve popraćeno njegovim šarmom i duhovitošću, samo što je cijela večer sad izgledala kao govno upakirano u lijepu kutiju s crvenom mašnom.

Nekoliko dana poslije nazvala sam Helenu da se nađemo na kavi u gradu. Rekla je da bi možda mogla kratko dok je Goran na poslu.

-    Vidim da nešto nije u redu -  prešla sam na stvar – pa sam htjela pitati mogu li pomoći...
-    Ma sve je u redu,  – prekine me  - samo je on takav, uvijek se zeza.
-    Meni to baš nije zezanje, mislim da te ponižava.
-    To mu je stil, ali je u stvari jako dobar. Nekoliko puta smo se posvađali zbog toga, ali nisam ni ja savršena. On me stvarno jako voli.
-    Helena, možda bi bilo dobro da razmisliš o svemu, ovo sve prebrzo ide. Jako si se promijenila. Drago mi je ako si sretna, ali ljubav ne bi trebala izgledati ovako.
-    Zašto tako misliš? Pa normalno je da više ne izlazimo toliko zajedno, ipak sad imam dečka.
-    U redu je da želiš biti s njim, ali mislim da te kontrolira i da je posesivan. Jesi sigurna da želiš biti u takvoj vezi?
-    To je zato što me voli. I normalno da je da ljubomoran kad me voli.
-    Nije normalno Helena. Normalno je da ima povjerenja u tebe, da te ne kontrolira dok si vani s prijateljicama, da ti daje slobodu i da te ne ismijava u društvu.
-    Kažem ti da me voli, teško mu je biti bez mene! Što zapravo hoćeš od mene? Ljubomorna si? – iznervirala se.
-    Nisam, vjeruj mi. Ako si sretna, meni je drago.

Nakon toga se više nije javljala. Kad ju je Martina jednom nazvala, rekla je da nema vremena. Kasnije smo doznale da više ne radi u agenciji u kojoj je provela par godina i gdje je bila jako zadovoljna.

Nekako imam osjećaj da se ova priča neće dobro završiti. Kako se jedna lijepa, pametna i zabavna cura u samo nekoliko mjeseci pretvorila u neprivlačnu, nesigurnu i preplašenu osobu? Zbog ljubavi? Kakvu to moć može imati bilo koji muškarac na svijetu  da te uvjeri da si za njegovo vrijeđanje i omalovažavanje ti kriva? I kako je uopće moguće da netko tako pametan kao Helena ne vidi razliku između ljubavi i manipulacije?

Ljuta sam na nju. Na nju i na sve one žene koje dozvoljavaju ostati u takvoj vezi u kojoj druga strana  liječi svoje frustracije pod krinkom ljubavi.


Ljubav je čista. Ljubav je kompromis. Zajedništvo. To nije borba za prevlast. To nije kontrola nad drugim. To nisu ucjene osjećajima.

Ako ti ikad netko kaže da te želi imati samo za sebe jer te voli, bježi! Mali je korak od dobivenog  SMS-a „gdje si do sad?“ do šake u glavu, od šutnje do razbijenih stolica i od lijepe Helene do zlostavljane žene.

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj