Ženski moza(i)k: Laži, laži, laži me

05/08/2016

Kako bi to izgledalo kad bismo svi uvijek govorili samo istinu? Kad bi odmah ujutro susjedu na pitanje kako smo odgovorili:“Kako sam? Loše! Sljedeći put kad budete slavili rođendan, upozorite me na to da su vam gosti nagluhi i da ste ukrali zvučnike s Ultre.“

„Everybody lies“, kaže dr House i u pravu je. Svi lažu, čak i oni koji kažu da nikada ne lažu – lažu.

Ne laži, znaš da je istina.

Počelo je čim smo se rodili kad su lagali našim roditeljima da je to najljepša beba koju su vidjeli. Nijedna beba nije najljepša kad se rodi. Smežurana je, ljubičasta i ima dugačke nokte. Ali nećeš reći roditelju: „Ajme, ružnog li djeteta!“, jer to znači prekid dobrih obiteljskih i prijateljskih odnosa. Nećeš to reći ni za svoje. Jer je tvoje, a kad je nešto tvoje, onda je automatski i prekrasno. Zato ćeš se s djetetom složiti da je njegov izmet prekrasan sljedeći put kad te pun ponosa pozove da vidiš što je napravio. Zato ćeš sve njegove prekrasne crteže vješati na hladnjak iako, budimo iskreni, ne znaš je li nacrtao kamion ili zeca.

Roditelji lažu djeci: „Ako pojedeš taj špinat, brzo ćeš narasti i imat ćeš velike mišiće. Mi sad idemo, a ti ostani sam u parku. Ne, nisam imala pojma da si bio ispod deke. To je samo mala iglica i neće ništa boljeti. “

Djeca lažu roditeljima:“Nisam ja razbio vazu. Boli me stomak, ne mogu danas u školu. Učiteljica je rekla da to ne trebamo. Martinu roditelji puste.“

Dečki lažu curama, cure dečkima, muževi ženama i obrnuto. Lažu na poslu, lažu političari, svi lažu.

Uglavnom lažemo da ne povrijedimo nekoga, to je bezazleno. „Petra, super ti je friz!“, iako zapravo mislimo kako joj je grozna ta izblajhana kosa i izgleda kao da je bila u kućici s dobermanom.

„Mama, fina ti je juha“ u prijevodu s laži na istinu znači „Previše soli, a i ljeto je, zašto jedemo juhu?

„Bolje da ljulja nego da žulja“ je super izreka kad te on želi utješiti jer si dobila pet kila, čak i ako zapravo misli: „He-he, sad malo bacaš na bojler.“ Osim ako ti je dečko Sir Mixalot.

Lažemo i zato što želimo da ljudi misle da smo ljepši, bolji, uspješniji i sretniji nego što zapravo jesmo. Svi su supermodeli na Instagramu, a na putovnici izgledaju kao serijske ubojice. Društvene mreže su uglavnom leglo laži, ali koga briga! Svijet je bolje mjesto kad upotrebljavamo te male, dobronamjerne, lagane laži koje će nekoga učiniti sretnim i podići mu samopouzdanje.

Kako bi to izgledalo kad bismo svi uvijek govorili samo istinu? Kad bi odmah ujutro susjedu na pitanje kako smo odgovorili:“Kako sam? Loše! Sljedeći put kad budete slavili rođendan, upozorite me na to da su vam gosti nagluhi i da ste ukrali zvučnike s Ultre.“

Kasnimo na posao i kažemo šefu:“Ne, nije kasnio tramvaj zbog kiše nego sam zaspao zato što sam ignorirao budilicu jer zapravo mrzim ovaj posao i budite sretni što sam uopće došao!“

Muž dođe s posla i krene pričati kakav mu je bio dan, a žena koja je bila kući s dvoje male djece izdere se na njega:“Ti, ti, ti pa ti! Uopće me ne zanima što je tvoj šef danas rekao jer se i ja ubijam od posla pa me nitko ništa ne pita. Je li se tebi tvoj šef jutros popišao na lice dok si mu mijenjao pelene?!“

Kad bi svi govorili samo istinu, dovoljan bi bio jedan dan da se svi zarate. Zato je dobro njegovati bijele laži kako bi svi bili sretni. Zato ćemo reći susjedu:“Dobro jutro, odlično sam, vi?“ Zato ćemo šefu reći da je kasnio tramvaj i saslušati muža.

Problem je kad male laži postanu velike. „Nije me bilo za vikend jer sam išao na transplantaciju srca.“ To te može poprilično uznemiriti kad imaš šesnaest godina.

„Pa dobro, ako baš moraš znati, provodim toliko vremena s tvojom frendicom jer ti planiramo rođendansko iznenađenje.“ Nosom. U njenom dekolteu.

"Nisam imao seksualne odnose s tom ženom."

„Ne želimo ratovati s vama, primite ovog konja kao znak primirja.“

Imam poznanika koji je gay, a nedavno se oženio. Sa ženom. Velike laži znače veliku štetu koja se rijetko može popraviti. Netko će na kraju biti jako povrijeđen.

Svi lažu, pitanje je samo o čemu. Dok nam malo laganja služi kao amortizer u svakodnevnim odnosima i nikome ne šteti, dobro je.

Photo credit: Anna Gaspotić

Make up: Andrea Prodan

Sara Schmidt

Novo

Komentiraj