Ženski moza(i)k: Kraljica Nina

17/03/2016

Hrvatska se vraća na Eurosong! Nakon petnaest godina slabog, odnosno nikakvog plasmana i dvije godine razmišljanja što ćemo i kako ćemo, ove godine se vraćamo jači nego ikad s pjesmom “Lighthouse” i fenomenalnom Ninom Kraljić. Pjesma je mrak, Nina rastura, ali postoji problem jer kod nas postoji problem za svako rješenje, pa tako i ovaj put. Pjesma nije naša - napisali su je Austrijanci.

Za početak ću se odmah ispričati što ova kolumna neće biti toliko humoristična jer:

a) Sam odlučila pročitati vijesti.
b) Mi je na pod pao posljednji komad tostiranog kruha s Nutellom, a nemam više ni kruha ni Nutelle.

Hrvatska se vraća na Eurosong! Nakon petnaest godina slabog, odnosno nikakvog plasmana i dvije godine razmišljanja što ćemo i kako ćemo, ove godine se vraćamo jači nego ikad s pjesmom “Lighthouse” i fenomenalnom Ninom Kraljić. Pjesma je mrak, Nina rastura, ali postoji problem jer kod nas postoji problem za svako rješenje, pa tako i ovaj put. Pjesma nije naša - napisali su je Austrijanci. Skandal! #OMG #canteven

Hrvatsko društvo skladatelja je iznenađeno i razočarano informacijom da se dogodio presedan i da nakon šezdeset godina na Eurosong ide pjesma koju nije napisao naš čovjek. Da su naši skladatelji  nepravedno zakinuti. Da pjesma ima više skandinavski zvuk nego hrvatski. Da zašto je na engleskom jeziku? Da treba posegnuti za nacionalnim resursima.

Pa gdje su ti nacionalni resursi? Nisu li imali vremena posljednje dvije godine napisati pjesmu? Mislim, nije to završni rad i nisi ti ja pa da ti trebaju dvije godine da sjedneš i napišeš nešto smisleno. Ne vjerujem da bi itko odbio odličnu pjesmu našeg skladatelja zato što baš želi Austrijance. Osim toga, taj nacionalni identitet nije baš funkcionirao kad su odlučili poslati klapu. Klapu na Eurosong. Mislim, nemam ništa protiv klapa, ali na Eurosong? Mogli su ojkača na guslama poslati. Jesu Portugalci poslali fado? Nisu. Nitko ne želi publiku koja plače. Jesu Austrijanci poslali zbor dječaka? Nisu. I to ne zato jer na Eurosong ne primaju maloljetnike koji još nisu mutirali.

Pa zna se kakve se pjesme traže na Eurosongu! Moćne. One koje počnu tiho pa rastu i eksplodiraju. One koje će te potpuno obuzeti. Poput dobre Disneyeve pjesme, samo s manje piskutavim glasom. Poput seksa, samo dugotrajnije. Nekad i one koje će te šokirati i koje će biti potpuno drugačije. Kao kad ti mama u musaku podmetne patlidžane, samo što je ovaj šok pozitivan. Kužiš? Ma kužiš. Valjda smo mi posljednjih petnaestak godina probali sve što smo znali. I nije išlo. Pa zašto onda ne bi dali šansu stranom autoru? Tako nam je teško priznati da ne znamo? Kod nas se odmah sve hejta. Odmah skaču dežurni kritičari kako bi se neslagali. Nije čak ni bitno zašto, bitno da se ne slažu.  

Zašto je na engleskom? A zašto ne? U zadnjih dvadeset godina sve pjesme koje su pobijedile, osim jedne, bile su na engleskom.  Deal with it! Da je Waterloo otpjevan na švedskom, ne bi pobijedio jer bi zvučao ovako:Nije baš nešto, jel’da?

Ne znam čega se bojimo. Da će Austrijanci pokupiti slavu ako se Nina dobro plasira? Pa Nijemci su puno veći i jači od nas, a “Satellite” su im pisali Amerikanci i Danci. I kao da bih znala to da nisam guglala. Ali znam da je pobijedila Njemica Lena na čast i ponos Njemačke. Koga briga što pjesmu nisu napisali Nijemci!


Bilo je nekih izjava da nije fora pratiti natjecanje kad su pjesmu napisali stranci. Da je bolje da budemo loše plasirani s našom pjesmu nego dobro s tuđom. Wt...? Nina je NAŠA! Trebali bi biti ponosni što imamo takav vokal u našoj zemlji u moru svega i svačega što trenutno  čujemo. Čujemo, ne slušamo. Zašto nikad ne cijenimo ono dobro što imamo? Sramim se u ime svih nas da je Nina sama platila ovu pjesmu i još se mora naciji zbog toga opravdavati. Pustite je na miru! Ako je nećete podržati, bodriti je i uživati u njenom vanzemaljskom glasu – pustite je na miru. Vi dežurni hejteri, imate vremena godinu dana napisati i otpjevati bolju pjesmu! Jedva čekam.

Ja znam da će ona ovo odraditi vrhunski i da će dati najbolje od sebe. 'Cause there is a light guiding your way, keeping you safe when oceans rage… Go Nina Kraljić-ce..Kraljićice? ...Kralj..Kra..probala sam.Sara Schmidt

Novo

Komentiraj