Promo

Završen je 22. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora

12/12/2016

Bogat, raznolik, slojevit, živ programski koncept najmijenjen širokom krugu posjetitelja i ove godine označio je Sa(n)jam knjige u Istri, odnosno njegovo 22. izdanje. Najveći festival knjiga i autora u Hrvatskoj trajao je punih 11 dana. Više od 60.000 ljudi posjetilo je prostore Sajma i redovito sudjelovalo na svim programima, a posjetiteljima je bilo dostupno više od 10.000 naslova.

Sajam svake godine tematski slaže svoj program, a ove godine ugostio je autore portugalskog i španjolskog govornog područja kroz temu Transatlantik, s posebnim naglaskom na Portugal, Afriku i Brazil, odnosno luzofoni prostor.

Renomirani inozemni gosti preplavili su pulske ulice i Dom hrvatskih branitelja, prostor održavanja Sajma. Pula je zaživjela uz brojne premijere knjiga, snažan regionalni program Ljubljana Bere (Ljubljana čita), okrugle stolove i popratne programe s brojnim izložbama i koncertima.

22. izdanje Sajma knjige u Istri ostat će zapamćeno po velikom sirijskom pjesniku Adonisu, a zapamćene će ostati i riječi kojima je otvorio ovogodišnji Sajam:

„Sa(n)jam knjige u Istri dokazuje da se i u malim gradovima i sredinama mogu učiniti velike stvari. Politika i gospodarstvo ostaju u povijesti naroda, dok je tek stvaralaštvo ono što narodu daje identitet i mjesto u povijesti“

adonis

Transatlantski autori u Puli su propitivali druge obale i moguće dijaloge između njih te međusobne utjecaje u luzofonim kulturama i književnostima. Takve autore zasigurno je predvodio José Eduardo Agualusa, veliki angolski pisac portugalskog i brazilskog podrijetla, ovogodišnji finalist nagrade Booker, a tu su bili i portugalski autori Jacinto Lucas Pires,  Teresa Salema i Ines Pedrosa, pjesnici Nuno Judice i Diogo Vaz Pinto, brazilski autori Ferréz, João Carrascoza, a poseban dojam ostavila je poznata španjolska autorica Lucía Etxebarría.

Uz Adonisa, pulskoj su se publici kao dio programa Istočno pitanje predstavile i mlade nade poezije Istoka, kurdska pjesnikinja i aktivistkinja Bejan Matur i palestinski pjesnik Najwan Darwish.

bejan matur, najwan darwish

Jedinstven sajamski program Doručak s autorom na kojemu uz kavu i fritule čitatelji imaju priliku slušati razgovore sa svojim piscima i na kojem se gotovo uvijek tražila stolica više, ove godine vodio je mladi riječki kulturolog Aljoša Pužar. Na Doručku su se osim već spomenutih autora predstavile i zvijezde slovenske kulturne scene kao što su Svetlana Slapšak, Goran Vojnović i Svetlana Makarovič. Potonji autori pripadaju  i ovogodišnjem, najsnažnijem regionalnom programu do sada, koji je na Sajam i u Pulu doveo i istaknute likovne i glazbene umjetnike Matku Krašovec, Hanu Stupicu, Juru Eržena, Alenku Sottler te Zorana Predina i kolektiv Laibach koji se predstavio izložbom i glazbenim performansom u najljepšem pulskom galerijskom prostoru Sveta srca.

zoran predin

Poezija je ove godine preplavila sajamske programe, a svojim maestralnim čitanjima obilježili su ih Livio Badurina, Aleksandar Cvjetković – Kajo, ali i Dijana Vidušin koja je uz Livija Badurinu vodila protokol svečanog otvorenja Sajma.

dijana vidušin, magdalena vodopija, livio badurina

Poseban dojam ostavili su i miljenici pulske publike Boris Dežulović i Predrag Lucić, kao i značajni autori hrvatske književne scene među kojima su Slobodan Šnajder, Tomica Bajsić, Miljenko Jergović, Krešimir Bagić, Senko Karuza, Ivica Ivanišević, Marko Pogačar, Kristian Novak, Marinko Koščec , Davor Mandić...

agata tomažić, marko pogačar

Posebno su se istaknule i značajne hrvatske spisateljice. Slavenka Drakulić nakon dugo vremena vratila se u Pulu, Tatjana Gromača prekinula je na Sajmu dugu apstinenciju od javnih nastupa, a gostovale su i Slađana Bukovac, Boba Đuderija i Evelina Rudan.

Za kraj je dodijeljena nagrada publike pulskog Sajma Libar za vajk, a najviše glasova čitatelja zavrijedila je knjiga Pjevač u noći Olje Savičević Ivančević.  Pri kraju Sajma održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno regionalno žarište idućeg, 23. Sajma knjige u Istri, pod nazivom Hercegovina čita. Program će se stvarati u suradnji s West Herzegowina Fest-om, a program je između ostalih predstavio i glumac Goran Bodan, jedan od osnivača WHF-a.

slavenka drakulić, goran bogdan i magdalena vodopija

Festival je uspješno započeo, a jednako uspješno i završio, kako prema posjećenosti programa, tako i prema značajnom broju prodanih knjiga. Prema statistikama najprodavanija knjiga 22. Sajma knjige u Istri bila je Mileva Einstein, teorija tuge Slavenke Drakulić, a slijede je Doba mjedi Slobodana Šnajdera i Zrcalo sna sirijskog pjesnika Adonisa.

agualusa

Cosmopolitan.hr

Novo