Promo

Mentalni trikovi kako zapamtiti PIN

05/10/2017

Uz ove trikove, više nikada nećete zaboraviti svoj PIN!

Koliko vam se puta dogodilo da ste čekajući u redu za blagajnu odjednom krenuli intenzivno razmišljati o svojem PIN broju i koji je on - na trenutak ili malčice duže, imali ste osjećaj kao da ga nikada niste vidjeli i da to doista može biti bilo koja random kombinacija brojeva. I bez brige, niste jedini. Misli su to koje ponekad more svakoga od nas i svi se trudimo smisliti načine kako do njih ne dođe. Postoje razni trikovi koji nam pomažu bolje ga upamtiti. Izdvojili smo 3 koja nam zvuče najsimpatičnije.

1. Odaberite brojeve koji vam nešto znače. Imate li opciju sami kreirati svoj PIN, ovo je možda najjednostavnija opcija za odabir brojeva koji vam nikada neće biti problem zapamtiti. Brojevi mogu biti koji god vam padnu na pamet - neki važan datum, brojevi s dresova vaših omiljenih igrača, stari telefonski broj... Ipak, bilo bi dobro da izbjegavate sve brojeve poput datuma vašeg rođenja do kojih ljudi mogu s lakoćom doći i/ili koje možda čak imate javno objavljene na društvenim mrežama. Kada birate broj, neka to bude broj kojemu značenje znate samo vi i eventualno osoba od najbližeg povjerenja.

2. Izmislite rečenicu u kojoj će riječi počimati istim prvim slovima kao i znamenke vašeg PIN broja. Ako je vaš PIN na primjer 5721 (dakle P, S, D i J), zapamtite to kao 'ponekad spavam do jedan' ili nešto slično, lako pamtljivo. Rečenicu si čak možete zapisati u novčaniku. Drugima neće značiti apsolutno ništa, ali će vama poslužiti kao odlična asocijacija kad god vam je to potrebno.

3. Izmislite PIN prema vašoj ključ-riječi. Odaberite jednu riječ od 4 slova, koju god želite i koju vam je lako upamtiti. Kada ste to učinili, zamislite da tu riječ ispisujete na starom mobitelu. Razmislite na kojim tipkama s brojevima se kriju slova koja tvore vašu riječ. Upravo ta 4 broja neka budu vaš novi PIN. Ako je recimo vaša ključ-riječ 'lova', vaš PIN bi bio 5682 (L je na tipki 5, O na tipki 6, V na tipki 8 i A na tipki 2).

U ovakvim situacijama život nam uvelike olakšava i plaćanje Mastercard® i Maestro® beskontaktnim karticama za koje nije potreban PIN za kupnje do 100 kuna. Ok, potreban vam je za one iznad tog iznosa, ali to svejedno znači da ćete značajno umanjiti broj situacija u kojima ćete morati razmišljati o PIN-u. A osim što nećete morati razmišljati o PIN-u, beskontaktne kartice značajno će vam uštedjeti i vrijeme svake kupnje. Što praktički znači da vam pomaže i štedjeti jer svi znamo da je vrijeme novac!
Cosmopolitan.hr

Novo