300 bikera, igrači Dinama i Men's Health podržali Dan plave zvijezde

03/06/2019

Važno zdravstveno-edukativno događanje treću godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga P.I.N.K.– life s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva, promoviranja zdravog načina života te podrške oboljelima od raka debelog crijeva...

Proteklog vikenda se na Trgu bana Josipa Jelačića zaplavio, a razlog tome je Udruga P.I.N.K. – life koja je obilježila Dan plave zvijezde (Blue Day), na kojem su svi prisutni nosili plavu boju kao znak potpore oboljelima od raka debelog crijeva. Riječ je o zdravstveno-edukativnom događanju koji se u Hrvatskoj obilježava treću godinu zaredom, a cilj mu je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti. Potporu ovom iznimno važnom događanju dalo je čak 300 bikera kluba Pleter Chapter Croatia, koji od starta prate rad Udruge, nogometni klub Dinamo i magazin Men's Health, a ovaj događaj obilježen je grupnom fotografijom u znak podrške oboljelima od raka debelog crijeva.

Povodom ove akcije, nogometaši Dinama snimili su i video kojim pozivaju građane da sudjeluju u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva i odazovu se ovoj akciji. Na samo događanje došli su s natpisom „Za budućnost bez raka debelog crijeva“ te se pridružili bikerima Pleter Chapter Croatia i članovima Udruge u zajedničkom fotografiranju. Na terasi Jazz & Cabaret cluba Kontesa Udruga je dijeljenjem voćnih kupova promovirala zdravu prehranu. Akciju su svojim dolaskom podržali Ministar Milan Kujundžić, Mirela Šentija Knežević, u ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Matija Vuica, Jure Popović, Ivana Nola, Ivana Delač, Snježana Mehun te mnogi građani.

2

U Hrvatskoj je u 2016. godini bilo 3575 novooboljelih od raka debelog crijeva (muškarci 2040, žene 1535), dok je od raka debelog crijeva u 2017. godini umrlo 2037 osoba (muškarci 1174, žene 863). Rak debelog crijeva predstavlja prvi po učestalosti tip raka te drugi najčešći uzrok smrtnosti od raka promatrano ukupno u oba spola (Izvor: HZJZ, Registar za rak RH, Incidencija raka u Hrvatskoj 2016. godine, Bilten 41, Zagreb, 2019., HZJZ, Izvješće o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2017. godini, Zagreb, 2018.). Po stopi mortaliteta od raka debelog crijeva Hrvatska se nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.

4

Preživljenje od raka debelog crijeva u razdoblju 2010. – 2014. u Hrvatskoj iznosi 51,1%, čime se Hrvatska nalazi na začelju u EU (Izvor: Svjetsko istraživanje preživljenja od raka u razdoblju 2010 – 2014. (CONCORD – 3)). Odaziv na testiranje okultnog krvarenja u stolici u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj je manji od odaziva u većini drugih država EU i  već godinama iznosi tek 20-tak % građana. Prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45 %, a željeni 65 %.

Rak debelog crijeva podjednako zahvaća i muškarce i žene, a u prosjeku jedna od 20 osoba s rizičnim faktorom oboli od raka debelog crijeva. Oko 90% novih slučajeva raka debelog crijeva nastaje kod osoba starijih od 50 godina, iako je pojavnost raka debelog crijeva u porastu kod osoba mlađih od 50 godina.

3

Za sve građane koji imaju 50 ili više godina potrebno je obaviti pregled samostalno ili u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Oni koji imaju povećan rizik od nastanka raka debelog crijeva pregled trebaju obaviti i prije 50. godine starosti. Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu težinu, usvojiti fizički aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj