Strah od upuštanja u vezu

13/09/2015

Sve je počelo prošle godine upoznala sam dečka koji je bio divan i dobar ali ne fizički lijep. Postali smo najbolji prijatelji i iako tad to nisam shvaćala zaljubila sam se u njega. Problem je bio što smo on i ja u to vrijeme imali nekoga, tako da nije bio pravi tajming. Usprkos tome previše je bilo emocija i fizičke privlačnosti, ali ostalo je samo na poljupcu (tako sam ja htjela). Nakon toga smo se oboje uplašili jer smo shvatili koliko si značimo, ali je uvijek jedno od nas pružalo otpor. Zaključili smo da sad nije vrijeme za nas i da bi smo trebali biti oboje s ljudima u koje smo isto bili zaljubljeni. Udaljili smo se i zaboravili na ono što je bilo između nas, ali i dalje smo se znali čuti i pričati o svemu. Zaljubila sam se i zavoljela svog dečka, bio mi je prvi i mislila sam da ću zauvijek ostati s njim, no jednostavno nakon godinu dana nije više išlo. Prekinula sam s njim i jako mi je bilo teško, ali sam odlučila ići naprijed. Moj prijatelj je također zavolio tu curu, ali ona nije cijenila što ima pored sebe i nakon više od godinu dana natezanja su prekinuli, iako je on njoj rekao da ona odluči želi li mu se vratiti. (Nije spavao s njom). Došao je on kod mene jučer i kao da su se svi osjećaji vratili, sve je bilo kao prije. Samo smo se grlili, ništa više. Govorio je kako sam dobra i da zaslužujem boljeg dečka od svog bivšeg i da mi je on rekao da će me povrijediti. Stalno me je mazio po trbuhu i govorio koliko sam zgodna... Znam da me želi. A sada pitanje - opet me je strah, strah da opet nećemo biti na ničemu jer smo kukavice. Prošlo je tek mjesec dana odkad smo prekinuli sa svojim prijašnjim partnerima i nisam sigurna da je on svoju prebolio, a on isto tako sigurno misli i za mene. Što ako se poželi vratit k njoj? Može savjet, da li je uopće pametno - započinjati nešto. Nešto što ni sama ne znam što je prije bilo.

A što ako se ne vrati njoj, nego si nađe neku posve novu djevojku? Bi li se u takvoj situaciji osjetila kao da te netko nezasluženo “pretekao”? Što smo stariji i iskusniji, veća je šansa da ćemo nailaziti na partnere koji za sobom imaju „repove”, nešto neriješeno, ili pak nešto ili nekoga iz prošlih veza, s kojima neće moći izaći iz kontakta čak ni nakon prekida (da spomenem samo krajnji primjer – djecu iz bivših, prošlih veza). Iako postoje neke načelne ideje, poput one da se ne treba petljati s nekim tko je u emocionalnom smislu i dalje u bivšoj vezi, istina je isto tako da ne postoje dva ista odnosa i da se recept uspješan u jednom ne mora nužno s podjednakim uspjehom primijeniti i u drugom (i obrnuto).

Moguće je da netko u novu vezu unese emocionalnu prtljagu stare i time toj novoj vezi umanji šanse, ali je isto tako moguće i da nekome nova veze pomogne da se prije makne od stare, u kojoj bi se, bez novog partnera, tko zna još koliko dugo „batrgao”. Moguće je znači i ovo i ono, a kad vidimo samo jedan ishod, mi često samo projiciramo vlastita očekivanja u različite situacije, ishode do kojih uopće ne mora doći. Situacija u kojoj ste vi možda nije savršeno „čista”, ali barem je moj dojam takav – ona je čišća nego što je bila ikad. A sad što ćete vas dvoje s njom napraviti, ostaje samo na vama.

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj