On planira brak, a meni se sviđa drugi

16/12/2015

U vezi sam 5 godina. On je dobar i sve, ali mislim da ga ne volim više. Jako sam mlada ušla u tu vezu, on planira ženidbu, ali ja ne, tek mi je 21 godina, a njemu je 28. Već sam jednom prekinula vezu, ali nisam. Sada sam odlučila okončati tu vezu, ali me strah i ne znam kako. Stvar je u tome sto mi se sviđa drugi, jako drag, pristojan dečko. Poznajemo se dugo, poznanstvo preko naših roditelja, često idemo jedni drugima. Prije par dana se raspitivao o meni (ja sam na moru, radim.) Uskoro se vraćam doma. Odlučila sam nabaviti njegov broj i uspjela sam. Poslali smo si par poruka, čisto prijateljskih naravno. Htjela bih pokušati nešto, ali ne znam imam li šanse, on ima oko 30 godina... U poruci zadnjoj sam mu rekla da se nadam da ćemo se jos koji put čuti, na što je on odgovorio naravno... Trebam savjet kako da pokušam doznati imam li šanse ili da pričekam neko vrijeme, da vidim kako će se situacija odvijati...? Unaprijed hvala.

Čini mi se da pred sobom imaš dvije stvari – prva je prekinuti vezu u kojoj jesi, a druga početi novu s dečkom koji ti se sviđa. Nova ljubav svakako može biti dodatni motiv da prekineš stari odnos, od kojeg si, koliko razumijem, odustala. Ali s druge strane, mislim da je dobro biti svjesna da su to ujedno i dvije odvojene priče. Ako ni zbog čega, onda zbog toga što se radi o dva cilja koji su svaki za sebe dostupniji, nego ako oba spojiš u jedan – koji je tada veći i time by default teži za ostvarenje.

Na prvi cilj – prekid – ti sama imaš puno veću priliku utjecati nego na drugi, za koji ti treba i pristanak novog dečka. Razumijem da ne znaš kako da prekineš – reći nekom da više ne želiš reći s njim nikad nije baš ugodno jer je gotovo sigurno da ćeš tu osobu povrijediti, tim više što taj dečko s tobom očito kuje velike planove, tipa braka. Ipak, računaj na barem dvije stvari koje će se dogoditi u suprotnom. Prvo, ostaneš li u vezi do koje ti više nije – dugoročno više i dublje povrijediti samu sebe. Drugo, kako tvom dečku nije do statusa quo, nego želi i brak, što duže ostaneš u toj vezi, zapravo ćeš sve više davati legitimitet tom planu, koji te vodi još dublje u situaciju koju ne želiš. Razvesti se nakon što se udaš vjerojatno će ti biti još kompliciranije nego prekinuti dok se „samo“ u vezi, kao sada.

Ukoliko ga više ne voliš, ne vidim što dobivaš tim mrcvarećim produžavanjem odnosa u kojem umjesto jednokratnog povređivanja druge osobe biraš dugotrajnu povredu vas oboje – jer ne znam što misli on, ali i za njega je u krajnjoj liniji ponižavajuće biti u vezi u kojoj nije voljen. Taj prekid ne bi dakle trebao biti u relaciji s početkom nove veze, iako ga pojava novog dečka koji ti se sviđa može facilitirati. Što se tiče drugog cilja, super mi je da si imala hrabrosti početi komunikaciju, ali trebao bih imati kristalnu kuglu da ti kažem nešto više od toga.

Kažeš da ste obiteljski prijatelji pa nekako nagađam da biste se mogli vidjeti i mimo izravnog dogovora. Ako do toga dođe, vjerujem da bi tada mogla osjetiti neku njegovu reakciju, a tom se prilikom možete dogovoriti i za neko iduće nalaženje nasamo, ili barem za početak nekog razgovora koji će se kasnije nastaviti porukama. Ili već nešto treće, da sad tu ne razvijam ljubavne scenarije, a da pritom ne znam znam ni tebe ni njega. Posve načelno – to bi mogla biti dobra mogućnost da produbiš kontakt, a da pritom ne poduzimaš ništa zbog čega bi se osjećala izloženo. No, bez obzrira na ovog novog, da s njim sve baš i propadne, želim ti dati podršku u ostvarenju prvog cilja, koji je u tvojim rukama – a to je da ne ostaješ u vezi s nekim koga više ne voliš. Tako ćeš i u slučaju neželjenog ishoda s novim dečkom ipak ostvariti barem dio onog što želiš. Život je metoda malih koraka.  

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj