Ljubavnica i gubitnica

23/08/2015

Imam 22 godine. Upoznala sam jednog slatkog momka u jednom kafiću. Te večeri smo samo pričali i onda je on nestao. Drugi dan se pojavio na vratima mog stana i pozvao me da izađemo. Zajedno smo već mjesec dana. Jako mi se sviđao, izvodio me u kino, kafiće ... Družili smo se i stalno visili zajedno. Moj problem je taj što sam poslije svake veze izašla kao gubitnik i što sam par puta bila ljubavnica drugim momcima. Bojim se da ću isto proći s njim, iako se on ponaša prema meni kao ni jedan do sad. Bojim se, ne znam kako da se postavim u svemu tome? Za svako njegovo nejavljanje meni kroz glavu prođe milijun pitanja. Ponekad se bez veze nerviram, iako to znam, ali uporno se preispitujem... Skoro smo se posvađali, jer mi se nije javio i ja sam u svom tom strahu pomislila da me ostavlja, na što mi je on odgovorio - „Čemu to? Ne planiram te ostavljati! Kad mi dosadiš tad će biti kraj!” Inače naš je kontakt super, super se slažemo. Imamo miljun zajedničkih tema i uvijek me nasmije. Molim vas odgovorite mi!!! Hvala.

Kažeš da iz veza izlaziš gubitnički i da si puno puta bila ljubavnica drugim dečkima. Čini mi se da to pričaš s razočaranjem, ne samo u te dečke i veze s njima, nego i u dijelu za koji mi se čini da to razočaranje ne zaslužuješ – razočaranju u sebe samu. Tvoj izbor da ulaziš u veze u koje si mogla ući, pa čak i pod cijenu toga da u tim vezama od prvog trenutka nisi imala puno šansi, je izbor vrijedan poštovanja. On o tebi govori da se ti i dalje ponašaš kao osoba koja smatra da ima pravo na ljubav, čak i ako sama, slijedom svojih iskustvenih uvida, to ne (više) ne smatraš, ili ti se barem vjera u to poljuljala.

No, sve ti to govorim zato što vjerujem da ti tijekom tih prošlih veza, u kojima si bila ljubavnica i “gubitnica”, ne jednom dogodilo da pomisliš o tome kako bi bilo lijepo da nisi ništa od toga, nego – posve jednostavno – “prava”, obična, normalna cura. Ali sad, kad ti se to napokon i dogodilo, kosturi su počeli ispadati iz ormara, kao da ti ne dozvoljavaju da kreneš drugim putem, koji, vjerujem, više osjećaš svojim. Želim te podržati u tome da to ne dopustiš.

Želim ti reći još nešto – novi kontekst, u možda je i pridonio da osvijestiš ukupne razmjere svih tih bivših okolnosti, u kojima si živjela i sudjelovala. To može pridonijeti tvojem osjećaju „preplavljenosti” tim starim situacijama i smanjiti tvoje samopouzdanje da se prepustiš nečemu novom, čemu pritom vjerojatno cijelo vrijeme i težiš. Ako smatraš da su ti bivša iskustva, koja te ometaju u novom početku, previše intenzivna, ili da si s njima preduboko identificirana da bi se mirno i bez „repova” prepustila ovom što imaš sada, razmisli da potražiš i stručnu pomoć – jer bilo bi zbilja šteta da izabereš ostati na starom, samo zato jer su ta bolna iskustva kroz koja si prolazila u ovom času svojeg života još uvijek previše bliska i previše snažna da bi ih otposlala tamo kamo spadaju – k vragu.  

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj