Kako spasiti vezu koja tone?

15/04/2016

Javljam Vam se, jer zaista više ne znam kako nastaviti vezu i postoji li šansa za to da se moj dečko i ja izvučemo iz ponora u koji smo zapali. Zajedno smo skoro 5 godina, prohodali smo u tinejdžerskim godinama i naravno zajedno odrastali, formirali se u osobe kakve smo danas te prolazili zajedno sve 'prve putove'. Sada smo nakon godinu i pol razdvojenosti ( viđamo se svaka 2-3 tjedna za vikend) ušli u razdoblje potpunog nerazumijevanja, svađanja, nestala je povezanost što se očituje u mnogim sferama veze pa i u seksu. Veliki problem su izlasci, koji su zaista jako rijetki zbog brojnih obaveza, no ti izlasci kod njega uzrokuju veliku brigu i napetost, gdje ja vidim nepovjerenje i možda malo posesivnost, dok me on uvjerava da jednostavno drugačije ne može te da to nije ništa drugo nego briga. Uglavnom, to rezultira svađom uoči svakog mog izlaska što mene zaista zamara i osjećam se zagušeno i zakočeno. Naravno, to nije jedini problem, ali je najočitiji, ostali su na dnevnoj bazi i nisu toliko 'važni' ali kad ništa ne funkcionira, oni postaju izvori još većeg nerazumijevanja. Jednostavno vidim da smo s vremenom postali drugačije osobe od onih kakve smo bili u prvim godinama veze, te na različite načine gledamo na neke bitne stvari. Nismo više opušteni, ne zezamo se, ne uživamo do kraja u seksu, a s druge strane nam je to teško do kraja priznati i izreći, jer nas još uvijek veže ljubav. Oboje imamo želju da sredimo stvari, ali jednostavno ne znamo kako. Oboje smo već umorni i ne vidimo izlaz, no prekinuti zaista ne možemo jer jednostavno ne možemo, ne mogu to opisati. Najljepše Vas molim za savjet. Bilo kakav, kako da si postavimo stvari, kakve razgovore da vodimo kako bi neke stvari postale jasnije, kako da se ponovno povežemo.   

Ja te razumijem da ne možete prekinuti jer ne možete i zato – držim vam fige, ali mislim da biste vas dvoje jednostavno trebali posjetiti neko savjetovanje za partnere, u kojem ćete uz stručnu pomoć „proraditi” izazove pred kojima se vaš odnos našao u ovoj fazi. Istina je da se s vremenom mijenjamo, a te promjene mogu nas udaljiti, ali one predstavljaju i zajedničko iskustvo kroz koje istodobno prolazimo, korpus ljubavnog identiteta uz koji bismo se mogli i dodatno približiti, a ne nužno sve više i više gubiti i odnos i ono drugo.

Također, želim ti dati podršku u pravu da imaš vrijeme samo za sebe i u namjeri da izlaziš i to bez osjećaja gušenja i kočenja. Mislim da je to jako važno iako će sigurno predstavljati i jednu od težih tema u tom proscesu savjetovanja. Pogledaj tekst o kvalitetnim vezama u kojima smo istodobno „i sami i skupa” u ovom broju Cosma.  

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj