Kako povratiti dečkovo povjerenje?

02/06/2014

Evo da ne duljim mene zanima samo kako mogu vratiti povjerenje svoga dečka. Svađali smo se mirili i sve je bilo savršeno. Svi znaju da se volimo više od života, on to ne poriče, ali kaže da mi neke stvari jednostavno više ne može vjerovati i da se trudim vratiti njegovo povjerenje. Sve što napravim kaže dobro je, ali traži još dokaza da mi je stalo. Vrijedi li truditi se ili on samo želi dokaz da je meni stalo i da iz svega izađe ko pobijednik.

Sviđa mi se kako si to rekla – moj je dojam dio: svađate se, mirite se, udarate jedno drugo, gubite povjerenje, vraćate povjerenje... To zbilja i jest život, a ako ste u tome ostali zajedno, da – valjda se volite više od života, pa ti vjerujem kad to kažeš makar mi baš nikad nije do kraja jasno što to znači. To „biti veći od života“ može međutim biti i malo teško, pa kad netko podvuče crtu (i tresne natrag u život), možda i nije čudo da se odjednom pokažu stvari „manje od života“, kao gubitak povjerenja.

Eventualni kraj razdoblja ekscitacije i spuštanje na zemlju doživljavam kao vijest dobru za vas, iako na toj zemlji onda osvješćujemo i neke osobine – svoje i tuđe – kojih dosad nismo bili svjesni. Poput njegove nepovjerljivosti i tvoje... ne znam čime si to nepovjerenje zaslužila (naravno ako si ga uopće zaslužila, ili se radi o ekskluzivnom otkriću tvojeg dečka)?

Ja ti vjerujem da ti je stalo – uostalom da nije, vjerojatno mi ne bi ni pisala. Vjerujem da ti je stalo da vi prebrodite stvari među vama i dovedete vezu na iduću razinu, koja slijedi za ovom fazom „većom od života“. Iako je i to već sklizak teren, u tom smislu još bih i razumio da ti – recimo – u ovoj fazi izbjegavaš postupke za koje si se osvjedočila da bude njegovo nepovjerenje, s jasnim očekivanjem da on to svoje nepovjerenje prebrodi, a ne da se ti stalno moraš korigirati i paziti što radiš.

Ja ne znam što si ti to napravila, ali ne spominješ da si ga prevarila ili na tako neki supstancijalni način dovela vezu u pitanje, pa bih želio reći da za mene, barem s ovim koliko znam, bug nije u tvojim postupcima, nego u njegovom nepovjerenju. Ali ovo što spominješ da tvoj dečko očekuje da ti vraćaš njegovo povjerenje – to mi se čini malo too much za ravnopravan odnos.

Na taj te način može testirati unedogled i postići da ništa što napraviš ne bude dobro, te da ti se vremenom čak i uruši samopouzdanje. Onda će se dogoditi da će se tebi s tim popeti na vrh glave pa ćeš tražiti dokaz da je njemu stalo tako što će on prestati tražiti dokaze da je tebi stalo... i tako onda možete do sutra. Ali je li takva veza dobra veza?

Super je kad su partneri pažljivi jedno prema drugom, ali ne mislim da ti tu išta trebaš „dokazivati“. Ti si vrijedna takva kakva jesi i predlažem ti da se u vezi ponašaš „normalno“ – niti da je dovodiš u pitanje, ali niti da je dižeš u nebesa, iz kojih je, ako mene pitaš – srećom – pala. To mi se čini nekom ravnopravnom situacijom oko koje se može graditi povjerenje. 

Cosmopolitan.hr

Novo

Komentiraj